promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NATO megduplázta hadihajói számát a Balti-tengernél, nyugtalanító dolog készülődhet
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hivatalosan az infrastruktúra védelme a céljuk, de az atomfenyegetés is belejátszhat az erősítésbe.

A vártnál hosszabbra nyúlt és véresebbé vált a február végén kirobbant orosz-ukrán háború. Egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy ebből a NATO-országok is kimaradhatnak, különösen úgy, hogy Putyin elnök immár késznek tűnik kijátszani az atomkártyát.

A nyugat ugyanakkor világossá tette, hogy egy nukleáris csapás komoly következményekkel járna Oroszországra nézve, nem hagynák megtorlatlanul a brutális cselekedetet. Ha ez bekövetkezne, akkor alighanem egy Donyeck és Luhanszk megyéktől nyugatra lévő ukrán területet érhet atomtámadás, annak a radioaktív felhője pedig biztosan nem kerülné el Európa többi részét.

A NATO most ismét egyértelmű jelet küldött Putyin orosz vezetőnek azzal kapcsolatban, hogy komolyan gondolja az ellencsapás lehetőségét. A Balti-tengeren és az Északi-tengeren megduplázta a haditengerészeti jelenlétét, már csak az Északi Áramlat-2 gázvezetéket ért, máig tisztázatlan hátterű szabotázsakció miatt is.

A nyugati katonai szövetség aligha csupán az infrastruktúra védelmében sorakozott fel Oroszország északnyugati határa közelében, hanem az atomválság komolyabbá válása miatt is. Jelenleg már 30-nál is több hajójuk állomásozik a térségben, természetesen a járőröző harci gépekkel, illetve tengeralattjárókkal kiegészítve.

„A szövetségesek minden kritikus infrastruktúrája elleni támadás azonnali közös és határozott válasszal fog járni”

– nyomatékosította Jens Stoltenberg is, a NATO norvég származású főtitkára. A balti térség erőegyensúlya egyébként hamarosan gyökeresen megváltozhat, ha Finnország és Svédország is csatlakozik a szövetséghez. Az erről szóló kérelmüket – jelentős részben az orosz fenyegetés miatt – már be is nyújtották.

Ha ez valóban megvalósul a közeljövőben, akkor a Balti-tenger tényleg „NATO-tó” lehet, ahogy a stratégák máris egymás közt nevezik. Egyelőre az ottani vizek azonban feszültséggócként szerepelnek, hiszen Oroszország is egyértelművé tette, hogy nem hajlandó szó nélkül összepakolni a balti flottáját, és eltűnni onnan.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás