promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Krími híd felrobbantására atomcsapás is lehet az orosz válasz, két napjuk maradna az ukránoknak a menekülésre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy part menti települést is képesek lennének elsöpörni a támadók a föld színéről.

Az orosz utánpótlás fontos útvonalának számító Krími híd felrobbantása ismét fontos mérföldköve volt a hónapok óta zajló ukrajnai háborúnak. Vajon ez a lépés megnövelheti egy atomcsapás valószínűségét Putyinék részéről?

A NATO szerint a Poseidon torpedó-drón bevetésére mindenképpen megnőtt az esély, ez 180 km/h sebességgel hasítva gerjeszt olyan hatalmas hullámokat a vízben, amelyek képesek akár egy part menti várost is elsöpörni.

Az orosz elnök már többször kijelentette, hogy kész nukleáris fegyvert bevetni, ha támadás éri országa területét, márpedig a 2014-ben épített, ikonikus Krími híd megrongálása ilyen tettként minősíthető, bár az elkövetők személye egyelőre bizonytalan. Az amerikai hírszerzés szerint egy kisebb hatótávolságú, taktikai fegyver használatának megnőtt az esélye.

A valószínű célpont Ukrajnán belül van, az annektált Donyeck és Luhanszk megyéktől nyugatra, amelyek így a széljárás miatt védettek lennének a sugárzástól. A bombát akár egy ukrán városra is rászabadíthatják, hiszen már többször emlegették, hogy Hirosimával és Nagaszakival az USA erre precedenst teremtett.

Az atomfegyverrel az az egyik legnagyobb probléma, hogy nem lehet célzottan bevetni. Ha Ukrajnára dobják le, a radioaktív felhő attól még könnyen elérhet néhány NATO-tagországot, amit a nyugati katonai szövetség könnyen az ellene végrehajtott támadásként értékelhet.

A taktikai fegyvert alighanem katonai repülőgépről juttatnák célba, hiszen a szárazföldről, vagy hajóról/tengeralattjáróról indított csapás könnyebben kivédhető volna. A nyugati hírszerzés most abban bízik, hogy az előkészületeket még idejében észlelni tudják, hiszen a protokoll „végigzongorázása”

akár két napot is igénybe vehet orosz részről.

Ez részben az érintett terület kiürítését is lehetővé tenné. Egy mai taktikai atomfegyver sokkal nagyobb hatóerejű lehet a Hirosimára ledobottnál. Nagyjából egy 8 kilométeres körben pusztítana el mindent, de a hosszú távú hatása kiszámíthatatlan, főleg akkor, ha az érintett lakosság nem tud legalább egy hétre megfelelő óvóhelyre vonulni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás