promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlanul új szuperfegyvert mutattak be az amerikaiak, nagy bajba kerülhetnek az oroszok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megszületett a válasz a hamvába holt orosz Armata harckocsikra.

Oroszország nagyjából 3-4 naposra tervezte az Ukrajna elleni inváziót, amely – jelenleg úgy tűnik – még a tél folyamán is tartani fog. A támadók a vártnál gyengébb haditechnikát vetettek be, pedig lenne a tarsolyukban egy-két szuperfegyver.

Ilyen például az új generációs T-14 Armata harckocsi, amelyet már 2015-ben lelepleztek, és akkor azzal riogatták a világot, hogy a moduláris felépítésű, automatizált, extrém módon védett és hiperpontos fegyverzettel felszerelt tankok mindent letarolnak majd a harctéren.

Papíron valóban impozáns jellemzőket sorakoztattak fel, a Portfolio felsorolása szerint 12 kilométerről képesek észlelni az ellenséges célpontokat, 90 km/h a végsebesség, 500 kilométer a hatótávolság, a tűzerő 12 lövés percenként, 1000 milliméter vastagságú homlokpáncélnak megfelelő védelem, meg tudja zavarni az irányított rakéták célkereső berendezéseit – szóval egy csomó szuper tulajdonsággal rendelkezik, amelyek azonban elképesztő mértékben meg is drágítják a gyártását.

Így nem csoda, hogy a tervezett 2300 darabnak ma is csupán a töredéke létezik, az orosz védelmi minisztérium állítólag 132 darabot rendelt meg belőle, de a gyártó még azokat sem szállította le, így Ukrajnában sem ezek harcolnak.

Az USA – talán ennek fényében nem meglepő – már kevésbé ambiciózus célokat határozott meg az új generációs AbramsX harckocsik kapcsán. Ezek a General Dynamics vállalat által fejlesztett M1 Abrams tankok modern utódai, és elvileg 2030-ra tervezik a tömeges elterjesztésüket. A napokban azonban – némileg váratlanul – bemutatták őket egy amerikai haditechnikai kiállításon, feltehetőleg az orosz-ukrán háború következményeként is.

Ugyancsak a Portfolio gyűjtése szerint annyit lehet tudni az AbramsX szupertankokról, hogy hibrid hajtással rendelkeznek, így növelik meg a hatótávolságukat, valamint csendesebbek és nehezebben észlelhetők, gépágyú-tornyuk pedig a drónok ellen is hatékonyan működik.

Négy helyett háromfős kezelői személyzet elég a számára, és kap egy új, XM360-as, 120 milliméteres löveget. Itt tehát a lista nem olyan hosszú és impozáns, mint az orosz Armatáknál, de ha mindent megvalósítanak a tervekből, akkor máris előnyben lesznek azokkal szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás