promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok elvettek egy métert a Kékesből, mi pedig szó nélkül hagytuk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hét évtizede ennyivel kisebb a legnagyobb hegyünk.

Magyarország örök büszkesége a Kékes, hiszen ez hazánk legmagasabb csúcsa a maga 1014 méterével. Igaz, hogy hét évtizeddel ezelőtt még 1 méterrel magasabb volt, ám kicsire nem adunk, így is bőven 1 kilométer fölött vagyunk.

Természetesen csak akkor, ha nem a hegy relatív magasságát nézzük, mert a Kékes a talpától a csúcsáig csupán 774 méteres. Az említett 1014 méter pedig a tengerszint fölötti magasságot jelöli, ahogy az már a földrajzi képződményeknél megszokott. De mivel magyarázható az 1 méteres csökkenés?

A magyarázat egyszerű: a Mátrában lévő csúcsot még az Osztrák-Magyar Monarchia idején mérték meg, és akkor az Adriai-tenger középszintjéhez viszonyították. 1953-ban azonban már más szelek fújdogáltak hazánkban, nekünk ezen a téren is a Varsói Szerződés és a KGST tagállamaihoz, illetve főleg a Szovjetunióhoz kellett alkalmazkodnunk.

Az oroszok pedig nem az Adriához, hanem a Balti-tengernél, Kronstadtnál mért szinthez viszonyítottak mindent, márpedig az csaknem 1 méterrel magasabb, így lett a mi szeretett Kékesünk 1 méterrel alacsonyabb.

A hegyen már 1888-ban építettek egy fából készült kilátót, amelyről 20 méteres magasságból lehetett körbetekinteni a tájon. Később ezt egy menedékkunyhóval is kiegészítették, a második világháború alatt azonban mindent elbontottak.

A hegy igazi látványossága ma az 1981-ben átadott Kékestetői tévétorony, ami az 1958-ban készült antennatornyot váltotta ki. A 180 méter magas építményhez 1300 köbméter vasbetont és 500 tonna acélszerkezetet használtak fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás