promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a Putyin név? Ezt sohasem találnád ki, sőt még a Raszputyinhoz is köze van
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

70 éves lett a világ egyik legvitatottabb megítélésű politikusa.

Október 7-én ünnepelte a 70. születésnapját Vlagyimir Putyin, akinek – kis túlzással – ma a fél világ az ellensége. Az orosz elnök megkérdőjelezhető alappal indított háborút a szomszédos Ukrajna ellen, amely a tervezett pár naphoz képest jelentősen elnyúlt, és feltehetőleg még a tél folyamán is tartani fog.

Magyarországon a rendszerváltásig kötelező volt orosz nyelvet tanulniuk az iskolásoknak, és ezáltal még a mai negyvenesek-ötvenesek is ismerik a cirill ábécét. A beszéd és a megértés alighanem már jóval kevesebbeknek meg, így a többségnek aligha lehet fogalma arról, hogy például mit jelent a Putyin név.

Statisztikák szerint a családnév viselőinek háromnegyede Oroszországban él, ami természetesen nem meglepő, azt viszont már talán igen, hogy egy további 9 százalék Üzbegisztánban vagy Tádzsikisztánban.

Az orosz elnöknek nincs közeli kapcsolata ezekhez a területekhez, hiszen az apjához, Vlagyimir Spiridonovics Putyinhoz hasonlóan maga is Szentpéterváron született. Kevésbé ismert érdekesség, hogy az apai nagyapja Lenin és Sztálin szakácsa is volt. A „puty” szó egyébként „utat” jelent, így a Putyin talán leginkább Utasnak, Utazónak fordítható.

Egy Vera Putyina nevű nő az orosz vezető apjának 1999-ben történt elhunyta után azt állította, hogy a kis Vlagyimirt (Vovát) valójában ő szülte. Tény, hogy Putyin életrajzában meglehetősen sok az üres folt, de hivatalosan Marija Ivanovna Selomova az édesanyja, akit 1998-ben vesztett el.

Ha azonban igaz, amit Vera Putyina állít, akkor egy Platon Privalov nevű orosz szerelő a valódi apa, aki a nő teherbe esése idején ráadásul mással volt házas. Az egyik általános iskolában valóban létezett egy Vlagyimir Putyin az 1950-es években, ő azonban grúz származásúnak volt feltüntetve. Vera Putyina szerint egyébként a grúz férje nyomására vált meg a szerelemgyerekétől, aki ezután a nagyszülőkhöz került, majd onnan fogadták örökbe a „valódi” Putyinék.

A történet kevéssé hihető, ugyanakkor érdemes még néhány szót vesztegetni Raszputyinra is, akinek a neve szintén hasonlít az orosz elnökéhez. A látnok és szerzetes Grigorij Jefimovics Raszputyin egy évszázada nagy befolyással rendelkezett a cári család fölött, mígnem 1916-ban merénylet áldozata lett. Az ő neve ellentétes jelentésű a Putyinnal, a Raszputyin ugyanis csavargót és szoknyavadászt jelent, vagyis olyat, aki rossz úton jár. Eredeti családneve egyébként a Novik volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás