promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Főállású anyukának lenni sokkal nehezebb, mint dolgozni - kommentelő anyák estek egymás nyakának
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két táborra esnek a gyermeket nevelő magyar édesanyák, főállású és dolgozó anyukára. Ez bizony sokszor nézeteltérést vált ki a két táborból és sokszor egymás nyakának esnek különböző netes portálokon, hogy bizonyítsák, igenis az egyik vagy a másik a nehezebb.

Állok az Aldiban és akarva akartalanul is hallottam, ahogyan egy hölgy telefonon arról panaszkodik, hogy anyának lenni nehezebb és fárasztóbb, mint polgári munkát végezni. Teljesen egyet tudok érteni azzal, hogy nem könnyű otthon maradni az anyáknak. Nem tudom eldönteni, hogy a személy, akivel telefonon beszélt, egyetértett-e vagy sem, de a hölgy egyértelmű álláspontja az volt, hogy otthon maradó anyának lenni sokkal nehezebb, mint dolgozó anyának lenni!

„Igazán? Nehezebb otthon maradó anyának lenni, mint dolgozó anyának? De hát a dolgozó anya kettő az egyben, tehát neki a nehezebb!”

Nem először hallom, hogy valaki ezt mondja, és nem egy ehhez kapcsolódó megjegyzést is olvastam a neten. Azonban igen erős az ellentábor is, sőt a közvélemény szerint Magyarországon is hamarabb vissza kellene menniük az édesanyáknak munkába, úgy, mint a nyugati államokban.

Ott akarok lenni a gyerekeimnek! – hangzik el a főállású anyák érve.

Viszont vannak ellenvélemények: „Attól, hogy dolgozom, nem jelenti azt, hogy nem vagyok oda értük, és ezt ők is tudják. Soha nem hagytam ki iskolai rendezvényt, vagy nem voltam ott valami miatt, amin szerették volna, hogy ott legyek, sok időt töltök velük, amikor nem dolgozom. Gyermekeim tudják, hogy ők a legfontosabbak, és megértik, hogy szükségem van mind anyagilag, mind szellemileg, hogy dolgozzak. Megérdemik, hogy olyan családban nőjenek fel, ahol anya, apa boldog, nem aggódnak a pénz miatt, és minőségi időt töltenek együtt, amikor szabadidő van.”

„Lehet, hogy nem megyek dolgozni, de van egy munkám otthon – főzök, takarítok, és óraműként egyben tartom a házat, munka mellett csak a mocsok, a netes rendelt vacsorák és neveletlen gyerek várna ránk.” - támadnak vissza a főállású anyukák.

Napjainkban az jellemző, hogy az anyasággal járó feladatokat, a mosást, főzést, takarítást és gyermeknevelést nem ismerik el többségében „munkának”.

Én azt gondolom, hogy nem lenne szabad a kettőt összehasonlítani, mivel az az édesanya, aki visszamegy dolgozni, ugyanúgy el kell, hogy lássa a háztartást, a gyerekeket és ennivalót kell varázsolnia az asztalra a családnak, csak bizony ezt mindet a műszakja után.

Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy dolgozó anyának lenni könnyebb vagy nehezebb, mint otthon maradó főállású anyának, egyszerűen más. Talán meg kellene szabadulnunk a dolgozó anyukák címkéitől, és úgy cselekedni vagy elfogadni, hogy mások úgy cselekszenek, ahogy nekik az megfelelő, vagy ahogy azt saját családformájuk igényli.

Nincs jó vagy rossz megoldás, de az tény, hogy csak azok tudják teljesen átérezni a főállású anyuka terheit, akik már átélték, de egy biztos az anyukáknál nagyszerűbb logisztikus nincs, hiszen egy egész családot menedzselnek és 6 dologra figyelnek egyszerre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás