promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin beszédeit mesterséges intelligenciával elemezték, és döbbenetes következtetésre jutottak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz elnök egészségi állapotáról rengeteg szóbeszéd kering.

A február vége óta tartó orosz-ukrán háborúban alighanem fordulatot hozhatna el, ha Putyin elnök valamilyen okból kiesne az irányításból. A lassan 70 éves orosz vezető politikai hatalma szilárdnak tűnik, az egészségi állapotával azonban – úgy tűnik – nincs minden rendben.

Rengeteg találgatás látott már napvilágot ezzel kapcsolatban, amit Putyin úgy igyekszik megcáfolni, hogy továbbra is igen aktívan szerepel a nyilvánosság előtt. Vannak azonban árulkodó jelek, bizonyos források szerint például az ülő helyzetben megfigyelhető kéztartása arról árulkodik, hogy az elnök komoly hasi műtéten eshetett át, és kényelmetlen számára ez a testhelyzet.

A közelmúltban egy angol cég is beszédelemzést hajtott végre Putyinnál a tévés szereplései alapján, közel 2000 hangszegmenst analizálva. Az Aculab nevű vállalkozás mesterséges intelligencia (AI) bevetésével vizsgálta Putyin beszédeit 2007 februárja és 2022 tavasza között, vagyis meglehetősen nagy intervallumot átfogva.

Ennek alapján pedig arra a diagnózisra jutottak, hogy az orosz vezető komoly betegséggel, Parkinson-kórral küzdhet – természetesen az esetleges rákos problémáit ezzel a módszerrel nem lehet megállapítani.

A Parkinson-kór egy igen gyakori, degeneratív idegrendszeri betegség, amely idővel egyre több látható tünetet is produkál. A beteg könnyen eleshet a kialakuló mozgászavarok és egyensúlyproblémák következtében, a kommunikációs képesség pedig csökken, és alighanem ezt szúrhatta ki az angol cég vizsgálata. A lassúbb mozgás, a feszes izmok és a remegés szintén jellemző tünetek.

Az Aculab markáns és hirtelen romlást tapasztalt Putyinnál a vizsgált 15 éves intervallum utóbbi szakaszában. A jellemzők különösen idén április óta sokasodtak meg, vagyis nem sokkal az ukrajnai háború kirobbanása után. Az AI-re alapuló diagnosztizáló rendszerük 80 százalékos arányban szokott pontosnak bizonyulni, eddig 14 500 ember mintegy 30 ezer hangmintáját elemezték vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás