promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ezeket a magvakat eszed, tovább fogsz élni és a rákot is megelőzheted
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hazánkban nincs kultúrája a magvak étrend szerű fogyasztásának, pedig rendkívül ízletesek és hihetetlen jó hatással vannak a testünkre. A magvakban található növényi alapú, egészséges zsírok és rostok csodát tesznek az emberi szervezettel és feltöltik ásványi anyagokkal. Különböző ételekhez is felhasználhatjuk őket, ízletességük mellett vitaminokat csempészhetünk főztünkbe.

Milyen vitaminokat tartalmaznak a magok:

  • Vas –segít olyan fehérjék előállításában, amelyek oxigéndús vért szállítanak a szervezetben.
  • Kalcium – elengedhetetlen fontosságú a csontok egészségéhez.
  • Magnézium – ásványi anyag, amely segíti a hidratálást, valamint a bél- és az agy egészségét
  • Foszfor – számos funkciója van, beleértve a sejtek regenerálódását és a salakanyagok ürítését.

De nézzük mely magvakról van szó:

  • Lenmagot.
  • Chia mag.
  • Tökmagok.
  • Napraforgómag.
  • Kendermag.
  • Szezámmag.

Mire jó a lenmag?

Tele van rosttal, fehérjével és káliummal. Ez is egy nagyszerű lignánforrás. „A lignán egyfajta antioxidáns. A kutatások kimutatták, hogy a lignánok gyulladásgátló tulajdonságai segítenek megelőzni a szívbetegségeket és a rákot.

Miért jó chia mag?

A lenmagokhoz hasonlóan a chia mag is az omega-3 zsírok, vagyis az alfa-linolénsav kiváló növényi forrása. Tehát ha nem vagy nagy halevő, a chia mag segíthet pótolni ezt a forrást. A chia magok másik előnye, hogy vízzel géllé alakíthatod, és vegán tojáshelyettesítőként használhatod.

Miért jó a tökmag?

A tökmag, más néven pepitas, kiváló forrása számos ásványi anyagnak, köztük a cinknek. A cinkről ismert, hogy segíti az immunrendszerünket. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a tökmag csökkentheti az LDL-t, vagyis a rossz koleszterint, és megelőzheti az izomgyengeséget.

De fontos számontartani, hogy a tökmag magas rost-, kalória- és zsírtartalmú – mindössze egy csésze 285 kalóriát, 12 gramm rostot és 12 gramm zsírt tartalmaz. Túl nagy mennyiség fogyasztása gázképződést és puffadást okozhat. És a túl gyakran túl sok súlygyarapodáshoz vezethet.

Miért jó a napraforgómag?

A napraforgómag nagy mennyiségű ásványi anyagot, B-vitamint és antioxidánsokat, például E-vitamint és szelént tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a szabad gyököket a szervezetben. A szabad gyökök káros vegyi anyagok, amelyek növelhetik a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák bizonyos típusainak kockázatát.

Miért jó a kendermag?

A kendermag, más néven kenderszív, gazdag E-vitaminban és káliumban. A magvak közül is bennük van a legtöbb fehérje, és kiváló forrásai az egészséges omega-6 és omega-3 zsírok.

Miért jó neked a szezámmag?

Az ásványi anyagokon és a rostokon kívül a szezámmagban magas a szelén, egy antioxidáns, amely csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás