promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3+1 fontos vitamin, amire minden életkorban szükségünk van
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezekre az alapvető vitaminokra mindig szükségünk van.

Rengeteg platformon olvashatjuk, hogy kiemelten fontos a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitele a szervezetbe. Ez nem véletlen, hiszen ez az alapja a kiegyensúlyozott és lendületes mindennapoknak, a hosszú és egészséges életnek. Cikkünkben megmutatjuk, hogy melyek azok az alapvető vitaminok, melyekre mindig szükségünk van kortól függetlenül, és ezért érdemes odafigyelni rendszeres bevitelükre.

Alapvető vitaminok, amelyekre mindig szükségünk van

1. C-vitamin, azaz aszkorbinsav
A C-vitamin egyik legismertebb hatása, hogy immunrendszerünket erősíti, nem véletlen, hogy a téli vírusos időszakban emelt adagot javasolnak belőle. Kevesen tudják, de serkenti a fehérvérsejtek működését, megerősíti a sejtfalakat, így a kórokozók nehezebben tudnak bejutni a szervezetbe.

Az aszkorbinsav megfelelő szintje a szervezetben segíti az izomregenerálódást, de az érfalak rugalmasságáért is felel. Kiemelt szerepe van a vas felszívódásának elősegítésében és a kollagénképződéshez is szükséges. Belsőnk mellett külsőnkre is jó hatással van a C-vitamin, javíthatja bőrünk rugalmasságát, kinézetét, így sok krémben, arcpakolásban is találkozhatunk az aszkorbinsavval összetevőként. Jól látszik tehát, hogy ez a vízben oldódó vitamin milyen fontos hatással van szervezetünkre – minden egyes nap gondoskodjunk a megfelelő utánpótlásáról!

2. K-vitamin
Alapvető tápanyag szervezetünknek, mely segíti a normál véralvadást – ezt mi a hétköznapokban a véraláfutások és a vérzés módjában követhetjük nyomon. Ha vérzékenyebbek leszünk, akkor jó eséllyel K-vitamin-hiányban szenvedünk. Emellett a csontok egészségében is kiemelt szerepe van, de a máj méregtelenítő funkcióját is támogatja. Zsírban oldodó vitaminról van szó, így szervezetünk raktározni tudja, ennek ellenére is oda kell figyelni a folyamatos szinten tartására.

3. D-vitamin
A nap vitaminja, melynek köszönhetően a kalcium eredményesen tud beépülni a csontokba, a fogakba, de elengedhetetlen a szív és az izmok megfelelő működéséhez is. A fertőző betegségek ellen is védelmet nyújthat – akárcsak az aszkorbinsav –, bár immunrendszer-erősítő hatása nem annyira közismert. Jó hír, hogy már napi fél óra napsütésben töltött idővel biztosíthatjuk belőle a megfelelő mennyiséget. Azért nyáron mindenképp figyeljünk oda a megfelelő fényvédelemre az UV-sugárzás miatt, és ne 11 és 3 között akarjunk feltöltekezni a vitaminból! Télen pedig a D-vitamin-pótlásra ügyeljünk, hiszen a szabadban, napon töltött idő drasztikusan lecsökken.

4. B-vitaminok családja
Ez egy igen komplex vitamincsalád, melyen belül 8 fajtát különböztetjük meg. Ezek mind egyedi és különálló szereppel bírnak szervezetünkben, de mindegyik kiemelten fontos egészségünk szempontjából. Együttesen B-komplex vitaminnak szoktuk nevezni őket, és szerepük van a fáradékonyság csökkentésében, az idegrendszer és az immunrendszer normál működésében, de – többek között – a normál bőr és a vörösvértestek fenntartásában is.

Hogyan pótoljuk?

Rohanó életmódunk mellett még több figyelmet kell fordítanunk a fent említett, fontos vitaminok pótlására, hiszen étkezésünk, az alvásra fordított idő és mozgásunk is nagyban átalakult. Természetesen kiegyensúlyozott életvitellel a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminadag fedezhető. Ahhoz, hogy szervezetünk egészséges maradjon, ennek egyik alapja a tudatos étkezés. 

Testünk támogatására bevetehetünk emellett superfoodokat, melyek koncentráltan tartalmaznak bizonyos vitaminokat, tápanyagokat, ilyen például a tojás, a leveles zöldségek, a zöld tea, a hüvelyesek és magvak. Egy másik „fegyver” szervezetünk egészségének megőrzéséhez az étrendkiegészítők, multivitaminok szedése – ezek is mind tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ha jól választunk közülük.

Figyeljük a jeleket!

Láttuk, hogy milyen fontos szerep jut a szervezetünkben egy-egy vitaminnak, így hiányukat is hamar észrevehetjük. Fáradtnak, kimerültnek, energiavesztettnek érezhetjük magunkat, amivel együtt járnak a koncentrációs nehézségek és akár a rövidtávú memóriavesztés is. A vitaminhiánytól ingerlékenyebbek, idegesebbek és szorongóbbak lehetünk, de jelentkezhetnek gyomorpanaszok, vérszegénység, bőrproblémák, töredezett haj és körmök is intő jelként.

A megfelelő vitaminbevitel minden életkorban és -helyzetben kiemelten fontos, hogy hosszú távon energikusak és egészségesek maradhassunk. Legyünk tudatosabbak a mindennapokban, tápláljuk megfelelően szervezetünket, hogy minőségi életet tudjunk élni!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás