promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bizonyos emberek tényleg szerencsésebbek másoknál? A tudomány meglepő választ ad erre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Einstein szerint a véletlen szerencse nem jellemző az univerzumban.

Általános vélekedés, hogy bizonyos emberek szerencsésebbek, mint mások. Ha valaki gazdagabb, egészségesebb, elégedettebb az életével, akkor a környezete, ismerősei hajlamosak arra fogni, hogy csak szerencséje volt.

Két híres amerikai, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson is azt vallotta, hogy a szerencse és a siker titka a szorgalom, vagyis minél keményebben dolgozik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy egyszer beüt neki a nagy nyeremény.

Akinek ez nem elég, annak figyelmébe ajánljuk Steven Hales filozófiaprofesszor 2018-as felismerését, miszerint pontosan annyira vagyunk szerencsések, amennyire annak gondoljuk magunkat.

Ha például másnapra napos időt szeretnénk, mert kirándulni megyünk, és ez a vágyunk beteljesül, akkor szerencsésnek hisszük magukat. Közben nem is realizáljuk magunkban, hogy az idő így is, úgy is jó lett volna aznap, függetlenül attól, hogy mi mit szerettünk volna.

Az amerikai Bloomsburg Egyetem kutatói pedig arra következtetésre jutottak, hogy a szerencse az emberi hozzáállástól függ. Ha például alapvetően optimisták vagyunk, akkor nagyobb eséllyel tartunk másokat szerencsésnek, vagyis gyakrabban hisszük azt, hogy mások a jó sorsukat a saját teljesítményüknek köszönhetik, nem pedig a véletlennek.

Hiszen minden dolognak két oldala van: amikor egy barátunk kigyógyul a koronavírusból, akkor (ha optimisták vagyunk) szerencsésnek tartjuk emiatt. Nem pedig szerencsétlennek, amiért elkapta a betegséget – ahogy a pesszimisták gondolják.

A szerencse tehát a legtöbbször nézőpont és megítélés kérdése, ezért érdemes mindig a dolgok jó oldalát szemlélni. Einstein is azt mondta, hogy „Isten nem kockajátékos”, vagyis az univerzumban a véletlen (ha úgy tetszik: a szerencse) nem játszik szerepet. Ugye, máris megnyugtatóbb az egész?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás