promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szétrobbant a híres király holtteste, amikor a sírba akarták helyezni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A gyászolók számára horrorisztikus élménnyé vált a temetés.

Hódító Vilmos jól ismert alakja a világtörténelemnek, hiszen a 11. századi uralkodó Anglia első normann királya volt. 1087-ben egy hadjárat során halt meg, és a holttestének ritka szörnyű sors adatott.

Vilmos élete végén a franciák ellen próbált meg szövetségeseket gyűjteni, aztán harcba indult, és a hagyomány szerint a 60 év körüli uralkodó a nyereggombjába akadva sérült meg, majd később újra leesett a lováról.

Váratlan halála komoly zűrzavart okozott, a főurak pedig gyorsan otthagyták a holttestet Rouenban, hogy a maguk dolgait intézzék az új király megválasztásáig tartó időszakban. Vilmost végül Caenben temették el, ám egy helyi polgár azt állította, hogy a templomi sírhelyet az ő családjától vették el, mégpedig törvénytelenül.

Igazat adtak neki, ezért kompenzációt kapott, amikor viszont a királyt végre örök nyugalomra akarták helyezni, kiderült, hogy a nyílás nem elég nagy. Ezután pedig megtörtént az, ami a temetést egyszerre kínossá és borzasztóvá tette.

Vilmos a halála előtt 6 hétig szenvedett, és a szervezete már elég rossz állapotban volt. A holttestének nem tett jót az sem, hogy előbb Rouenban, majd Caenben várakoztatták, miközben pedig a balzsamozásra készítették elő, a királyt teljesen kifosztották, még a ruháját is elvették.

A híres, nagyhatalmú uralkodót így lényegében meztelenül próbálták a templomi sírba helyezni, amikor viszont megpróbálták átszuszakolni a nyughely szűk nyílásán, a rothadásnak indult test egyszerűen szétrobbant, és darabjai a gyászolók ruháján kötöttek ki. A bűz olyan erőteljes volt, hogy a helyszínen lévők egy része rosszul lett, mások pedig menekülőre fogták.

A maradványokat aztán úgy-ahogy eltemették, de ennek már nem sok nyomát találjuk, hiszen a sírt többször is megbolygatták. A 16. században a francia vallásháborúk során szinte teljesen kifosztották, Vilmos maradványait pedig szétszórták, csak az egyik combcsontja maradt meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás