promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sajnálni kezdted a Molt az üzemanyag-mizéria miatt? Nyugi, a társaság bitang jó első félévet zárt
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A társaság forgalma és tiszta üzleti eredménye is növekedett.

Rendkívüli időket élünk, hiszen még alig hevertük ki a koronavírus-járványnak a globális gazdaságra gyakorolt pusztítását, február óta az orosz-ukrán háború sodorja egyre mélyebb energiaválságba Európát.

A magyar emberek is vakarják a fejüket, hogy gázzal, árammal, szénnel vagy tűzifával fűtsenek-e a télen, de jelentősen átalakultak az üzemanyag-fogyasztási szokásaink is. Az autózásiak egyelőre nem, a Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adatai szerint az első fél évben közel harmadával emelkedett az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon – olvasható az MTI-n.

A bevezetett 480 forintos literenkénti ársapka jelentősen torzította a fogyasztást, hiszen prémium motorbenzinből harmadával kevesebbet tankolunk, mint tavaly, miközben a hatósági áras 95-ösből 46,7 százalékkal többet. A dízelnél hasonló a helyzet, a prémium minőségű használata ötödével esett vissza, miközben a hagyományos gázolajé 43,6 százalékkal emelkedett.

Ennek fényében már nem is megy csodaszámba, hogy a Mol kimagasló üzleti eredménnyel zárt a második negyedévben. A vállalatban résztulajdonos magyar állam is jól keresett ezen, ugyanis 2022 első öt hónapjában 262,9 milliárd forint jövedéki adóbevétele volt az üzemanyagokból, 6,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban – olvasható az MTI összefoglalójában.

A Mol-csoport nettó árbevétele a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján 2491 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint, az előző negyedévben pedig 1933,4 milliárd forint volt. Az EBITDA (vagyis a kamatok és adók levonása előtti eredmény) az idei első hat hónapban elérte a 755,4 milliárd forintot, míg tavaly ugyanekkor 428,7 milliárd forint volt. A tiszta üzleti eredmény 200,1 milliárd forintról 540,5 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.

A Mol csoportszinten 2021-ben 1071,9 milliárd forint, 2020-ban 629,7 milliárd forint tiszta EBITDA-t termelt. Ha ezt összevetjük az idei első félévi 755,4 milliárd forintos eredménnyel, akkor is nyilvánvaló, hogy a társaság jó évet fog zárni 2022-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás