promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európa szintű a riasztás: figyelmeztetnek a kormányok
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden eddiginél durvább hőhullámok sújtják Európát.

Milyen kockázatok merülhetnek fel?

A hő számos módon befolyásolja az egészséget. A hőkimerültség, amely magában foglalhatja a szédülést, fejfájást, remegést és szomjúságot, bárkit érinthet, és általában nem súlyos, feltéve, hogy a személy 30 percen belül lehűl.

A súlyosabb változat a hőguta, amikor a test maghőmérséklete 40,6 Celsius-fok fölé megy.

Ez egy egészségügyi vészhelyzet, és hosszú távú szervkárosodáshoz és halálhoz vezethet. A tünetek közé tartozik a gyors légzés, zavartság vagy görcsrohamok és hányinger.

Kiket veszélyeztet a hőhullám?

Vannak, akik sebezhetőbbek, ebbe a kategóriába tartoznak a fiatalok, csecsemők, illetve az idősebbek, akik aktív munkát végeznek a szabadban, vagy például a hajléktalanok.

A krónikus betegségek, beleértve a légúti és szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a cukorbetegséget, szintén növelhetik a kockázatot a hőgutára.

Több egyéb kockázat!

Kánikulák idején nő a légszennyezettség, ami káros egészségügyi hatásokkal jár. Számos tanulmány kimutatta, hogy a hőség alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez vezethet terhes nők esetében.

Vannak kevésbé nyilvánvaló kockázatok is. Egy Oxfordi Egyetemi professzor szerint az öngyilkosságok és a mentális egészségügyi problémák gyakran emelkednek a hőséghullámok idején.

Nem mindegy az időzítés!

Szakértők szerint több haláleset következik be a nyár elején, amikor az emberek szervezetének még nem volt lehetősége akklimatizálódni a meleghez.

Amit meg kell tenned, hogy biztonságban legyél.

A hőguta orvosi vészhelyzet, és azonnali orvosi ellátást igényel. Figyeljünk oda, hogy mennyit és mit iszunk. Pótoljuk az elektrolitokat és ne igyunk cukros üdítőket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás