promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyinnak területi követelései vannak az Egyesült Államokkal szemben? – Fokozódik a dili a háborúban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezúttal Alaszka státuszának kérdése került terítékre.

Alaszka egy Magyarországnál 18-szor nagyobb kiterjedésű terület, amely 1959-ben vált az Amerikai Egyesült Államok tagállamává. Az USA már 1867-ben megvásárolta Oroszországtól, mégpedig potom 7,2 millió dollárnyi aranyért, mert II. Sándor cár kincstára képtelen volt a fenntartására.

Az oroszok akkoriban éppolyan értéktelennek tartották Alaszkát, mint az amerikai polgárok, de aztán a 19. század végén kitört az aranyláz, majd az 1960-as évek végén felfedezték az északi part olajmezőit, és onnantól az üzlet már nem is tűnt annyira eszementnek.

A február óta dúló orosz-ukrán háború kapcsán újra felmerült a terület státuszának kérdése. A Kreml nyilvánvalóan nem nézi jó szemmel a burkolt amerikai szerepvállalást a konfliktusban, ezért elővették a régi lemezt, miszerint az USA tisztességtelenül szerezte meg Alaszkát, amely még mindig Oroszországot illetné meg.

Ez nem feltétlenül van így, hiszen másfél évszázada szabályos, érvényes szerződést kötött a két fél, de egyfajta riogatásnak megteszi az ügy előkaparása. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament házelnöke konkrétan azzal fenyegette meg a szankciók kapcsán az Egyesült Államokat, hogy nemcsak ők foglalhatják le az oroszok külföldi vagyonát, de Oroszországnak is volna mit visszakövetelniük tőlük: Alaszkát.

A hírek szerint Putyin elnök maga nem ért egyet ezzel az őrültséggel, hiszen nyilvánvalóan sehová sem vezetne, ha az egyes államok most évszázadokra visszamenőleg felülvizsgálnának minden efféle szerződést.

Az orosz vezetőnek már 2014-ben nekiszegezték a kérdést, mégpedig azzal a kiegészítéssel, hogy az orosz emberek nagyon örülnének egy ilyen fordulatnak. Putyin azonban akkor józanul felelt, és feltehetőleg mára sem változott a véleménye.

„Miért lenne szükség Alaszkára? Nagyjából akkor vették meg az amerikaiak, amikor Louisianát a franciáktól. Több ezer négyzetkilométerért fizettek 7,2 millió dollárt, igaz, aranyban. Ez persze olcsó volt, de az embereknek nem kell Alaszkával törődniük”

– fejtegette akkor az orosz elnök, aki jót mosolygott, amikor a műsorvezető „Ice Crimea” néven emlegette a nagy részén hóval-jéggel borított területet, amit magyarra talán Jég-Krímnek lehetne fordítani, hiszen a 2014-ben orosz megszállás alá került Krím félszigetre is utalást tesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás