promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ferenc pápa nem tagadja, hogy vissza akar vonulni, és ennek a pontos idejét is elárulta
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyházfő jó példának tartja elődje, XVI. Benedek döntését.

Ferenc pápa ritkán látható módon került a katolikus egyház élére, 2013-ban ugyanis az elődje (XVI. Benedek) nem elhunyt, hanem lemondott, így foglalhatta el a trónt az argentin származású egyházfő.

A gyorsan népszerűvé vált Ferenc idén decemberben már a 86. születésnapját ünnepli, így érthető, hogy az ő esetében is felmerült az idő előtti távozás lehetősége. A pápa egészségi állapota a maga korabeli személyekének megfelelő, és amíg el tudja látni a feladatait, addig biztosan nem dönt a visszavonulás mellett.

Az orosz-ukrán háború kellős közepén ennek nem is volna jó üzenete, hiszen sokak számára a katolikus egyházfő jelenti a reményt. A hívek tőle várják, hogy rendet és békét hozzon a világba, és Ferenc már többször is kifejezte szándékát, miszerint hajlandó lenne Kijevbe és Moszkvába utazni tárgyalni.

A katolikus egyházfő ugyanakkor a napokban azt is megerősítette, hogy tényleg ott van a fejében a lemondás gondolata. Erről azonban nem egymaga akar önző módon dönteni, hanem felsőbb hatalmakra bízza magát:

„Az Úr fogja megmondani, mikor.”

Ezt válaszolta a visszavonulását firtató kérdésre, márpedig az utóbbi 1000 évben ő lenne csupán az 5. pápa, aki így távozna a hatalomból. Nem félne tehát az elődje példáját követni ezen a téren, ha az egyház érdekei megkívánnák, ám ez még nincs napirenden, ahogy maga is megerősítette:

„Pillanatnyilag nem áll szándékomban. Valóban nem. De el fog jönni az idő, amikor már úgy érzem, hogy nem tudom tovább csinálni. Akkor megteszem, mert Benedek pápa tette is hasznosnak bizonyult az egyház számára, azt üzente vele, hogy a pápáknak is látniuk kell, mikor jön el a távozás ideje.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás