promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyermeket szült a pápa, és ezen mindenki alaposan meglepődött
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évszázadok óta tartja magát a rejtélyes Johanna legendája.

A katolikus egyház főpapjának számító, Rómában székelő pápa csakis katolikus vallású nőtlen férfi lehet. Így van ez már időtlen idők óta, a 13. században azonban mégis felröppent a pletyka, hogy az egyik pápa gyermeket szült, márpedig ebben az esetben a felsorolt feltételek egyike aligha teljesülhetett.

Johanna nőpápa (papissza) történetét a katolikus egyház „pápaságellenes fantáziaképnek” tartja, és a történetet nem is fogadja el hitelesnek. Állítólag a 9. században élt egy mainzi lány, aki mindenkit átverve nyerte el a pápai méltóságot.

Feltevések szerint IV. Leó (855) és III. Benedek pápa (858) közt uralkodott, és akkor lepleződött le, amikor egy körmenet során rosszul lett, és ott helyben egy gyermeknek adott életet. Az esetből csak azért nem lett még nagyobb botrány, mert Johanna belehalt a szülésbe (esetleg a feldühödött tömeg halálra kövezte), és még a helyszínen el is temették.

A legendája négy évszázaddal később keletkezett, ami szintén megkérdőjelezi a sztori hitelességét. Azt sem tudni, hogy ki lehetett a papissza gyermekének apja, illetve mi történt vele, és a szerencsétlen újszülöttel. Johannát olyan udvari személy ejthette teherbe, aki valahogyan rájött a titkára.

Úgy tartják, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében az egyház egy kissé kínos, de annál hasznosabb gyakorlatot vezetett be. Ellenőrzik a mindenkori pápa férfiasságát, mégpedig a lateráni templom lyukas márványtrónusa segítségével. Talán a középkorban tényleg volt ilyen procedúra, de ma már nincs, ráadásul a szóban forgó trón feltehetőleg egy ókori római közfürdőből származik, és nem az említett célokra szolgált.

Johanna létezését alátámaszthatja, hogy találtak olyan különleges dénárokat, amelyeket egy rejtélyes, Johannes Anglicus nevű egyházfőhöz lehet kötni. Ma már talán nem lenne olyan nagy szentségtörés, ha a katolikus egyház is beengedne nőket a papjai közé, és azokból így akár pápa is válhatna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás