promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Volt egy nap a történelemben, amikor nem történt semmi – és ez tény!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A BBC rádiója hivatalosan is megerősítette, hogy az volt az emberiség legérdektelenebb napja.

A mai rohanó világban meglehetősen furcsán hatna, ha a média arról tájékoztatna bennünket, hogy egy adott napon semmi érdekes nem történt. Pedig éppen ez a különös eset következett be 1930. április 18-án, ami tényekkel is alátámasztható.

A két világháború között Nagy-Britanniában megszokottnak számított, hogy az emberek este 8:45-kor leültek a rádió elé (tévé még alig volt, legfeljebb mozi), és családi körben végighallgatták az aznapi híreket.

Azon a bizonyos, 92 évvel ezelőtti napon azonban furcsa bejelentésnek lehettek fültanúi. A BBC esti híradásában ugyanis a következőket hallhatták a bemondótól, mégpedig nem áprilisi tréfaként, hanem valóban komolyan:

„Jó estét! Nagypéntek van. Ma nincsenek hírek.”

– tájékoztatták a ledöbbent közönséget, majd a 15 perces hírműsorban kizárólag zongoramuzsikát közvetítettek. Persze lehet, hogy az aznapi szerkesztő a vallási ünnep tiszteletére rendezte így a dolgokat, de könnyen elképzelhető, hogy valóban nem talált említésre méltó hírt.

Pedig ennél mi is ügyesebbek vagyunk, csaknem egy évszázad távlatából is ki tudjuk deríteni – az internet segítségével –, hogy aznap 118-an haltak meg egy romániai tűzvészben, amikor kigyulladt egy fatemplom, valamint indiai forradalmárok rajtaütöttek egy fegyverraktáron, illetve tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken.

Az 1930-as években természetesen lassabban terjedtek a hírek, mint manapság, és akkoriban még nem soroltak mindent az érdemleges információk közé. A BBC 1930-ban nagyjából egy évtizede működött, és azzal a céllal tevékenykedett, hogy „emelje a britek morálját”, ami ma már kissé fellengzősen és elitistán hangzik.

A fentebb említett egyik hír, az indiai forradalmárok mozgolódása biztosan érdekelte volna őket, hiszen a térség akkor még a Brit Birodalom része volt, ám a lázadók – ezt tudjuk – elvágták a távíróvezetékeket, így a hír csak késve érkezett meg az anyaországba, technikai okok miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás