promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai külügyminiszter végeredményt hirdetett az orosz-ukrán háborúban – ennek nem sokan fognak örülni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A veterán politikus szerint engedni kellene az oroszoknak, nehogy még jobban elfajuljon a helyzet.

Henry Kissinger hamarosan 99 éves lesz, de egykori amerikai külügyminiszterként ma is rendszeresen nyilvánít véleményt aktuális politikai ügyekben. Az USA-ban a magas posztot betöltő személyeket a hivatali idejük lejárta után is nagy tisztelet övezi, ezért Kissingerre sem rozzant vénemberként tekintenek, hanem olyanra, akinek érdemes odafigyelni a megszólalásaira.

Nixon és Ford elnökök külügyminisztere (Kissinger 1973 és 1977 között töltötte be ezt a posztot) természetesen az orosz-ukrán háború fejleményeit is szemmel követi. És nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy Putyin előbb-utóbb el fogja érni a célját.

Fotó: Profimedia

Lényegében erre célzott Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is a legfrissebb Facebook-posztjaiban, miközben azt elemezgette, hogyan táplál hamis reményeket a nyugati közvélemény a harcok kimenetelével kapcsolatban.

„Az oroszok az ISW értékelése szerint folyamatosan csak nagyon limitált (marginal) előrehaladást érnek el, nagy veszteségek mellett, de ha az általuk közölt térképre ránézünk, akkor nagyon nem ez a helyzet. Valahogy az egész nyugati sajtóból az a kép jön le, hogy az oroszok az összeomlás szélén állnak. Lehet persze minden, de ezek a katlanok keményen zárulni látszanak, és ha ez a nyelvezet folytatódik, nagyon komoly hitelvesztés lehet nyugaton, ha az oroszok »folyamatosan veszítve« vagy »minimálisan előrehaladva« ezt a fontos csatát  mégis megnyerik. A vágyakat soha nem szabad összekeverni a valósággal, most mégis ez történik – legalábbis a térképek alapján, és amit hallok számos jó forrásból”

– írta Demkó Attila az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai háborús elemző agytröszt anyagára reagálva. Valóban az látszik, hogy az ukránok visszavonulnak a Luhan folyó mögé, és sorra repítik a levegőbe a saját hidaikat, feladva Luhanszk megye apró csücskét is, mert képtelenek ellenállni az orosz nyomásnak.

Kissinger is hasonlóan sötéten látja a helyzetet, ezért arra szólította fel a nyugatot, hogy ne tervezzenek megsemmisítő vereséget mérni az oroszokra, mert az Európa hosszú távú stabilitását veszélyeztetné.

Véleménye szerint Ukrajnát rá kellene venni arra, hogy a háború gyors lezárására törekedjen, még a számára kedvezőtlen feltételek elfogadásával is. Minél tovább tartanak a harcok, annál bizonyosabb lesz, hogy Putyin megpróbál majd Kínával összefogni, és abban erős szövetségesre lel.

„A tárgyalásokat a következő két hónapban el kell kezdeni, mielőtt az ellentét helyrehozhatatlan feszültséget keltene. Egy ponton túl már nem Ukrajna szabadságáért folyna a küzdelem, hanem egy új háború alakulna ki Oroszország ellen”

– véli Kissinger. Az egykori külügyminiszter szerint az ukránoknak át kellene adniuk az oroszok által igényelt területeket, és arra kellene törekedniük, hogy Európa határa helyett semleges ütközőzónaként működjenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás