promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Finnország a következő az oroszok listáján? – Súlyos fenyegetés érkezett
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kreml kijelentette, hogy Finnország NATO-tagság iránti kérelme „határozottan” fenyegetést jelent Oroszország számára.

Finnország bejelentette, hogy „késlekedés nélkül” csatlakozniuk kell a katonai szövetséghez Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Svédország, amely szoros történelmi és katonai kapcsolatokat ápol északi szomszédjával, várhatóan napokon belül szintén bejelenti, hogy tagfelvételi kérelmet nyújt be.

Moszkva többször is figyelmeztetett „súlyos következményekre”, ha a két ország csatlakozik a NATO-hoz, és felvetette a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségét is a térségben.

Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét az újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetés során megkérdezték, hogy Finnország csatlakozási lépései fenyegetést jelentenek-e Oroszország számára.

 „Határozottan. A NATO-bővítés nem teszi a kontinensünket stabilabbá és biztonságosabbá.”

Az orosz külügyminisztérium később közleményt adott ki:

„Finnország NATO-csatlakozása gyökeres változást jelent az ország külpolitikájában. Oroszország kénytelen lesz megtorló lépéseket tenni, mind katonai, mind más jellegűeket, hogy megakadályozza a nemzetbiztonságát fenyegető veszélyek kialakulását.”

Ez azt követően történt, hogy Putyin egyik legközelebbi tanácsadója figyelmeztette a nyugati vezetőket, hogy hagyják abba a fegyverszállítást Ukrajnának. Dmitrij Medvegyev volt elnök azt mondta, hogy a növekvő katonai támogatás konfrontációhoz vezethet Oroszország és a NATO között.

„Egy ilyen konfliktusban mindig fennáll annak a veszélye, hogy teljes értékű nukleáris háborúvá fajulhat. Ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lenne.”

Putyin a NATO potenciális bővítését említette a „különleges katonai művelet” egyik fő okaként. Ukrajna régóta igyekszik csatlakozni a katonai szövetséghez, bár az utóbbi időben felajánlotta, hogy a béketárgyalások részeként elfogad valamilyen semleges státuszt.

A NATO védekező szövetségként írja le magát, amely egy olyan szerződés köré épül, ami kimondja, hogy az egyik tagállam elleni támadás mindenki elleni támadás, amely gyakorlatilag biztosítja az Egyesült Államok szövetségeseinek az amerikai szuperhatalom védelmét, beleértve nukleáris arzenálját is.

Moszkva pedig fenyegetésnek tartja a szomszédos országok belépését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás