promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
8 tünet, ami azt jelzi, hogy koffeinfüggő vagy
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mi az első dolgod, amikor reggel felébredsz?

Csak nem felrakod a kávét főni? Ha te is ezzel kezdesz, nem vagy egyedül. A kávékultúra óriási. És valljuk be, finom is. De honnan tudhatod, hogy a koffeinfüggőség területére tévedtél? Nos, a tested tudni fogja.

A Lenstore által végzett tanulmány szerint 49 százalék vallja be, hogy nem indulhat el a napja egy csésze tea vagy kávé nélkül. Lehet vitatkozni arról, hogy a koffein jó-e vagy sem. Az biztos, ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor megleszek a negatív hatásai.

Az idegesség, a szorongás és a nyugtalanság mind a kávéban lévő koffein mellékhatásai lehetnek, amelyek kiváltják az adrenalin felszabadulását. Ezután a „harcolj vagy menekülj” állapotba kerülünk, és olyan szorongásos szinten maradunk, amely a több kávé fogyasztásával csak fokozódik.

Száraz a szemed és nehezen alszol? Bár az ébrenlét lehet az oka annak, hogy miért iszol kávét, de a túl soktól előfordulhat, hogy nem tudsz elaludni, amikor szeretnél. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberek 33 százaléka elismeri, hogy a koffein megnehezíti az elalvást.

A kávé elvonási tünetei gyakran fejfájást okoznak. Ennek az az oka, hogy a koffein szűkíti az agy ereit, így ha abbahagyjuk a koffein fogyasztását, azok kitágulnak és nyomást gyakorolnak az agyunkra, ami fejfájást okoz.

Ugyanez a hatás szédülést is okozhat. A fejben lévő ereket összehúzó koffein szintén korlátozza a véráramlást.

A rángatózó szemek és a remegő kezek a kávéfogyasztás csökkentésére utalhatnak. A koffein stimuláns, amely izomrángást és görcsöket okozhat.

A pulzusszám emelkedése a magas vérnyomás mellékhatása lehet. Ha már magas a vérnyomásod, a túl sok koffeinnel kockáztathatod a szív- és érrendszeri betegségeket, beleértve a szívrohamot és a szélütést.

A magas vérnyomás hatással lehet a szemre is, sőt károsíthatja a benne lévő ereket. A szem vérzését okozhatja, a látás homályossá válásával járhat.

A glaukóma (egy gyakori szembetegség, amikor a látóideg károsodik) kockázata szintén megemelkedhet. A jelek közé tartozik a szemfájdalom és a lámpák körüli gyűrűk látása, ez pedig látásvesztéshez vezethet, ha nem kezelik.

Ha ingerlékeny, dühös és zavart vagy, amikor elfogy a kávé, a szakértők szerint ezek annak a jelei is lehetnek, hogy a koffeinfogyasztás vagy az elvonás befolyásolja hangulatod.

Természetesen ezek a tünetek más állapotoknak is betudhatóak, tehát ha csökkented a koffein fogyasztást, és továbbra is fennáll, jobb, ha beszélsz a háziorvosoddal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás