promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin ekkorra tervezi a háború végét? Közben Ferenc pápa és Biden is üzent az orosz elnöknek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakértők most arról beszélnek, hogy Vlagyimir Putyinnak május 9-ére fel kell mutatnia valamiféle győzelmet.

Továbbra is tombol a véres háború Ukrajna és Oroszország között. Volodimir Zelenszkij nem olyan rég a török elnökkel tárgyalt, hogy Erdogan valahogy győzze meg majd Putyint, hogy Mariupol városát evakuálni tudják. Nem olyan rég megmutattuk egy galériában, hogy milyen a helyzet most a városban, amit ide kattintva értek el.

Oroszországot is megviseli a háború, de Putyin már korábban is mondta, hogy őt nem fogják megijeszteni a szankciók. A szakértők is nehezen látják át, hogy mihez akar kezdeni az orosz elnök. Abban biztos mindenki, hogy Putyinnak muszáj valahogy úgy kihátrálnia az egész háborúból, hogy legalább egy részleges győzelmet fel tudjon mutatni.

A Portfolio most arról számolt be, hogy május 9-én lesz a Győzelem Napja, amikor Oroszországban és több volt szovjet tagállamban is a Nagy Honvédő Háborúra, vagyis a Szovjetuniónak a náci Németország fölötti győzelmére emlékeznek. Sokan úgy látják, hogy Putyinnak erre a napra tényleg erőt kellene demonstrálnia, és valami eredményt felmutatni.

Most már elvileg nem az a cél, hogy Ukrajna nagy részét bekebelezzék, hanem csak Donyeck és Luhanszk megyék bevétele. Persze ez sajnos még nem jelenti azt, hogy május 9-én véget érhet a háború, és az orosz elnök meg fog elégedni ennyivel, de annyira sokat változik a taktika, hogy bármi megtörténhet.  

Zelenszkij szerint Putyin visszautasította, hogy fegyvernyugvás legyen az ortodox húsvét idejére, azaz a most következő hétvégén és hétfőn. Az orosz elnök ettől még vasárnap az ortodox egyház húsvéti szertartásán vett részt a Megváltó Krisztus-székesegyházban.

„A politikai vezetőket arra kérem, hallgassák meg az emberek szavát, akik békét akarnak, nem a konfliktus növekedését. Megújítom a felhívást a húsvéti fegyverszünetre, a békevágy minimális és kézzelfogható jelére. Állítsa le a támadást!”

- idézte Ferenc Pápát az Euronews, aki nem olyan rég a magyar miniszterelnökkel is találkozott.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden kijelentette, hogy Oroszországnak soha nem fog sikerülni egész Ukrajnát uralma alá hajtani, az Ukrajna és szövetségesei közti erős egységnek köszönhetően.

Putyin folyamatosan azt hangoztatja, hogy a Nyugat nem hagyott neki más lehetőséget, ezért robbant ki ez a háború.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás