promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ukránok szétcsapták a Wagner-csoportot is, ezrével estek el az oroszok fizetett zsoldosai
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1,7 millió forintnak megfelelő összegért viszik vásárra a bőrüket a pénzért harcoló katonák.

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy az orosz-ukrán háborúban mindkét oldalon szép számmal harcolnak zsoldosok is. A támadók szervezettebben veszik igénybe ezt a segítséget, bizonyos hírek szerint hamarosan újabb 20 ezer fizetett fegyverforgatót alkalmaznak majd Szíriából és Líbiából, hogy segítsenek javukra fordítani a küzdelmet a Donyec-medencében.

A zsoldosokat a Wagner Group (Wagner-csoport) sorozza be és képezi ki, a titokzatos csoportot az orosz katonai hírszerző szolgálat volt parancsnoka, Dmitrij Utkin tábornok harctéri nevéről keresztelték el. Valójában nem függetlenek, hanem mindig is az orosz érdekek érvényesítését tartották szem előtt.

Utkin 2013-ban vonult a háttérbe, ekkor vált tartalékos tisztté az orosz hadseregben, de rögtön Szíriába tette át a székhelyét, ahol több „referenciamunkával” alapozta meg kétes hírnevét. Mindennek ellenére ma már nem sokkal több egy névadónál, a valódi irányítást pedig az a Jevgenyij Prigozsin végzi, aki Putyin elnök nemzetközi fogadásainak és díszvacsoráinak szervezésével alapozta meg vagyonát és tekintélyét.

A Wagner Group rengeteg orosz veteránt alkalmaz, a havi fizetésük nagyjából 5000 dollár (vagyis 1,7 millió forint) körül alakul, ami nem eget rengető összeg, de közel tízszerese az orosz hadseregben fizetett illetménynek. Természetesen mellettük rengeteg idegen zsoldos is alkotja a csoportot.

Jól képzett, ám korántsem legyőzhetetlen harcosokról van szó, amit az is mutat, hogy Ukrajnában is jelentős veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni. Orosz részről eddig mintegy 20 ezer katona halt meg a háborúban, ukrán oldalról pedig 23 ezer, és ki tudja, hogy a statisztikákban hol szerepelnek a Wagner Group elesett zsoldosai.

A britek szerint eddig 8000 katonát küldött Ukrajnába a hírhedt csoport, és közülük 3000 veszett oda. Általában a piszkos munkát bízzák rájuk, ezért a legveszélyesebb helyeken bukkannak fel, így nem csoda, hogy ilyen óriási a veszteségük. A gyilkosságokkal, civilek elleni erőszakkal és más háborús bűnökkel vádolt szervezetnek azonban mindig lesz utánpótlása, ebben biztosak lehetünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás