promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiszivárgott, miről tárgyalt Putyin elnök 37 kőgazdag orosszal
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még az Ukrajna elleni invázió első napján kaptak rossz hírt a vezetőtől.

A közel két hónapja dúló orosz-ukrán háború egyik fontos előzményéről rántotta le a leplet az amerikai NBC News híroldal. Kiderült, hogy az invázió megindításának napján Putyin elnök meghívott magához 37 szupergazdag oroszt, és egy igen rossz hírrel szolgált számukra.

Az üzleti élet befolyásos alakjaival azt közölte az országvezető, hogy a háború szükséges intézkedés, és a meghívottaknak is meg kell érteniük, miféle célt szolgál. A döntést el kell fogadniuk, akárcsak a vele járó veszteségeket. Putyinnak elemi érdeke volt az előzetes felvilágosítás, ugyanis az orosz tőzsde rögtön 33 százalékos mínuszban zárt, és ezzel nagyjából 71 milliárd dollárnyi vagyon veszett oda.

Az orosz törvényhozás felsőházának egyik tagját, Szulejmán Kerimovot nem érte sokként mindez, hiszen ő már fel tudott készülni erre, illetve az USA és az EU jövőbeli szankcióira is. A gyakran Ferrarival száguldozó (és egy vörös autócsodát 2006-ban porrá is égető) 56 éves milliárdosnak sikerült időben elrejtenie a vagyonát, így a mostani háborús helyzetben szinte alig károsodott.

Kerimov a 14,3 milliárd dollárra becsült vagyonával a Chelsea focicsapat egykori tulajdonosánál, Roman Abramovicsnál is gazdagabbnak számít, sőt a világ 130. legmódosabb személyének tartják. A pénze elsősorban aranykitermelésből származik, de a férfinak remek politikai kapcsolatai is vannak – feltehetőleg ez is segítette az előre gondolkodásban.

Miközben az orosz oligarchák többsége a nyugati szigorításokat nyögi, Kerimov vígan éli az életét. A megajachtját a napokban a Fidzsi-szigetek környékén látták feltűnni, de egyelőre a Francia Riviérán lévő ingatlanjára sem tudták rátenni a kezüket a hatóságok. Olyan ügyesen forgatta át a vagyonát különböző cégekbe, hogy képtelenség belekötni a rendszerébe.

Mások közben keserves küzdelmet folytatnak a pénzükért, a fentebb említett Roman Abramovics például személyesen közvetít az oroszok és ukránok között, hogy minél előbb megtörténjen a békekötés.

A 8,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező, 55 éves üzletember már az invázió megkezdése előtt komoly veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Közel harmadát birtokolja például az Evraz nevű acélgyártó és bányászati vállalatnak, amelynek részvényei már az orosz mozgolódás elején elvesztették értékük 29 százalékát. Ez rögtön 850 millió dolláros „bukót” jelentett Abramovicsnak, de a kára azóta is folyamatosan nő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás