promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Roman Abramovics megvakult, hámlott a bőre, megmérgezhették – Zelenszkij volt az igazi célpont?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz milliárdos már jól van, állítólag csak figyelmeztetést kapott az elkövetőktől.

Roman Abramovics néhány hónapja még az orosz milliárdosok gondtalan életét élte. A Chelsea londoni futballcsapat tulajdonosával aztán felfordult a világ az Ukrajna elleni invázió megindulásával, hiszen – más orosz oligarchákhoz hasonlóan – ő is nemkívánatos személlyé vált nyugaton.

A sztárcsapatát alighanem elvesztő (már árusító) pénzember sohasem szerette a nyilvánosságot, meglepő módon az orosz-ukrán béketárgyalásokon azonban mégis közvetítői szerepet vállalt. Egy kijevi találkozót követően azonban rajta és két ukrán béketárgyalón állítólag komoly mérgezési tünetek jelentkeztek.

Abramovics vörös szemre, állandó és fájdalmas könnyezésre, valamint az arcán és a kezein hámló bőrre panaszkodott, sőt – bizonyos források szerint – rövid időre meg is vakult. Úgy tudni, hogy csokoládét fogyasztottak és vizet ittak.

Az oroszok természetesen azonnal cáfolták, hogy bármit is elkövettek volna, és valóban úgy tűnik, hogy a milliárdos már jól van, hiszen elutazott a béketárgyalások isztambuli fordulójára is. Mindezzel együtt elképzelhető, hogy enyhébb méregdózist kapott, és a valódi célpont Zelenszkij ukrán elnök lehetett, aki maga is találkozott Abramoviccsal.

A tüneteket vegyi vagy biológiai anyag, esetleg elektromágneses sugárzás is okozhatta a Wall Street Journalt idéző magyar euronews szerint, és valóban, az oroszok meglehetősen széles repertoárral, kifinomult eszközökkel rendelkeznek ezen a téren. Első világháborús klórpikrin éppúgy lehetett, mint novicsok idegméreg.

Az USA hivatalosan valamiféle környezeti tényezőt nevezett meg bűnbakként, tehát nem hiszik, hogy mérgezés történt – vagy csak nem akarják megakasztani a béketárgyalásokat az ezzel kapcsolatos akadékoskodásokkal.

„Jelzést kaptunk tőle és más üzletemberektől, hogy segíteni szeretnének, tenni akarnak valamit”

– árulta el Zelenszkij elnök, hogyan került kapcsolatba Abramoviccsal. A balul elsült kijevi tárgyalásról azonban nem beszélt, mint ahogyan arról sem tett említést, hogy valóban találkozott-e a milliárdossal. Azt azonban elmondta, hogy Abramovics és társai felajánlották, hogy a háború után befektetnek az ukrán gazdaságba, és segítik a gyors rendeződést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás