promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki 17 ezer évvel ezelőtt egy ember, döbbenetes látvány - videó
Borítókép:  Profimedia/lllusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő rekonstrukció mutatja meg, hogy néztek ki őseink nagyon régen.

Élethű rekonstrukció készült egy több mint 17 ezer éve élt nőről, valószínűleg mindig is gondolkodtál róla, hogy valójában mennyiben különbözhettek tőlünk őseink, hiszen a csontokon kívül eddig kevés rekonstrukciót láthattunk róluk. 

Délnyugat-Franciaországban pár évvel ezelőtt egy 17 ezer éves nő csontajira bukkantak rá, a maradványok alapján pedig egy elképesztően élethű rekonstrukciót is készítettek hozzá a szakértők. A csontokat amúgy pontosan Pataud-búvóhelyen találták, ahol 17 és 47 ezer évvel ezelőtt élt az ember, ez szolgált számukra menedékként. A régészek rengeteg sziklafaragványra is bukkantak a helyszínen, többek között sziklába vájt rénszarvasokra.

A búvóhelyet később, az 1930-as években fedezték fel, majd szépen lassan elkezdődött a teljes felfedezése. A kilencvenes évektől látogatható a terület. A Pataud-shelter-i nő húszéves kora körül hallhatott meg.

Kevesen tudják, de a mai Magyarország területén például egy 350 ezer éve élt előember maradványaira bukkantak még a kutatók korábban, a maradványok a Vértesszőlős mellett mésztufabányából kerültek elő. Később a kutatók Samu névre keresztelték. Samuról is készült rekonstrukció, amely a Magyar Természettudományi Múzeumban található. A Természettudományi Múzeum blogjára, IDE kattintva pedig még Samu rekonstrukciójáról is láthattok képeket.

(via Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás