promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok még egyszer nekifutnak, békekötés helyett le akarják taposni Kelet-Ukrajnát
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A támadók visszatérnek eredeti tervükhöz, Odessza a következő fő célpont.

Áprilistól taktikát váltottak az oroszok, miután képtelenek voltak megtörni az ukrán ellenállást, elfoglalni Kijevet, és leváltani a Zelenszkij-kormányt. Bár megkezdték a béketárgyalásokat is, úgy tűnik, hogy az eredeti tervükről, Kelet-Ukrajna megszerzéséről nem akarnak lemondani.

Putyin elnök a „békefenntartás” és a „nácitlanítás” indokával indította meg február végén az Ukrajna elleni inváziót. Akkor úgy tűnt, megelégszik a Donbasz, vagyis a bányászati-nehézipari szempontból kulcsfontosságú Donyec-medence megszerzésével, ezért gyorsan elismerte a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok függetlenségét, amelyek tulajdonképpen két ukrán megyét jelentenek.

Az oroszok étvágya ezután megnőtt, arra számítva, hogy Ukrajna lakossága örömmel fogadja majd a „felszabadító” hadseregüket, ám nem ez a forgatókönyv vált valóra. Az eddigi emberveszteségük megközelítheti a 18 ezer főt, és valószínűleg ez is szerepet játszhat abban, hogy mostantól kisebb térségben hajtják végre a hadműveleteiket.

„Úgy tűnik, az oroszok teljesen feladták Kijev ostromát, és totális visszavonulásban vannak északon. Ez presztízs szempontból óriási bukás, de nem a katonai vereség beismerése, hanem vélhetően a keleti csatatérre való logikus koncentrálás… A nagyvárosokban nincs esélye az oroszoknak, Kijevben végképp semmi, de a Donbaszban más a helyzet. Ott dőlhet el a háború… Ha a keleti ukrán csoportosítást megsemmisítik, győztek, ha nem tudják, akkor Oroszország ezt a háborút de facto elveszíti. Erre is van esély, de nem nagy”

– elemezte a jelenlegi helyzetet Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a Facebook-oldalán. Szavait alátámasztja, hogy a háború 39. napján az oroszok valóban átcsoportosításokat hajtanak végre, még egyszer nekifutnak, hogy legalább egy részgyőzelmet kicsikarjanak.

Miközben keletre koncentrálnak, Ukrajna többi részén holttesteket és járműroncsokat hagynak hátra. Úgy tűnik, a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza lesz a következő fő célpont, Zelenszkij elnök pedig nem ígér mást a lakosságnak, mint további vért, könnyet és verítéket:

„Országunk keleti részén a helyzet továbbra is rendkívül nehéz marad. Orosz csapatokat vonnak össze a Donbaszban, a harkivi fronton. Újabb, nagy erejű támadásra készülnek, mi pedig aktív védekezéssel készülünk rá… Hangsúlyoznám ismét, hogy kemény harcok állnak előttünk. Nem szabad arra gondolnunk, hogy már minden próbát kiálltunk. Mindannyian a győzelemre törekszünk, és amikor elérkezik, azt mindenki tudni fogja.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás