promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Atomfegyverekkel felszerelt orosz szuperszonikus vadászbombázók köröztek Svédország fölött
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy percig tartózkodtak idegen légtérben, egyértelmű figyelmeztetést küldtek.

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának egyik fontos indoka, hogy Putyin elnök nem szeretné, ha NATO-tagország (illetve oda telepített nyugati rakéták és más harci eszközök) lennének a közvetlen szomszédságukban.

A február végén kirobbant háború alatt ezért többször is szakított időt arra, hogy megfenyegesse Finnországot és Svédországot, amelyek egyelőre nem tagjai a katonai szervezetnek – és az oroszok reményei szerint sohasem lesznek azok.

Ezt az igényüket pár hete rendkívül durva és otromba figyelmeztetéssel nyomatékosították. Két orosz vadászbombázó hatolt be Svédország légterébe, mégpedig atomtöltetekkel felszerelve.

A skandináv országhoz tartozó, attól délkeletre elhelyezkedő Gotland szigete fölött tettek egy kört március 2-án, ami meglehetősen barátságtalan manőver volt a két Szu–24-es szuperszonikus vadászbombázótól.

Eredetileg négy gép szállt fel az Oroszország exklávéjának számító Kalinyingrád balti-tengeri kikötővárosból, a Szu–24-eseket két Szu–27-es nehéz elfogó vadászrepülőgép kísérte. Svéd hírforrások szerint a két vadászbombázó atomfegyverekkel volt felszerelve, és mintegy egy percen keresztül tartózkodtak az ország légterében.

A svédek két JAS 39 Gripen könnyű vadászbombázót küldtek rá a betolakodókra, és le is fotózták azokat. Az egyértelmű fenyegetés nyilvánvalóan tudatos művelet volt, nem véletlen behatolás.

Svédország a hidegháborút követően jelentősen megnyirbálta katonai költségvetését, a Krím 2014-es orosz megszállását követően azonban fordulatot hajtottak végre ezen a téren. 2017-ben ismét bevezették a kötelező katonai szolgálatot, majd 40 százalékkal megemelték a védelmi célú kiadásokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás