promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lesz üzemanyag a benzinkutakon a hosszú hétvégére, vagy kezdhetünk pánikolni?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Mol tartja a frontot, de a kieső nagykereskedőket nem tudja egy csapásra pótolni.

A magyar lakosság a pánik jeleit kezdi mutatni a hosszú hétvége előtt a benzinkutak ellátási problémái miatt. Egyre több helyről hallhatjuk, hogy kifogyott a benzin és a gázolaj, illetve korlátozzák a tankolható mennyiséget, bizonyos kutakon pedig a literenkénti 480 Ft-os üzemanyagok nem kaphatók, csak a drágább változatok.

„Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik”

– jelentette ki Orbán Viktor a március 9-i Facebook-videójában. A miniszterelnök szerint mi nem vethetünk ki szankciókat ezekre a termékekre, mint például az Egyesült Államok, hiszen az üzemanyagok alapanyagául szolgáló olaj 64 százaléka Oroszországból érkezik.

A Vezess.hu autós szakoldal szerint a benzinkutak kifogyhatnak az üzemanyagból az előttünk álló hosszú hétvégére. Nemcsak az orosz-ukrán háború, hanem a bevezetett hatósági ár is problémát okoz, a kutak ugyanis jócskán buknak minden értékesített literen.

„Egyedül a Mol szállít biztosan a kutaknak, de a logisztikai kapacitása szűk keresztmetszet, ezért egyre több benzinkúton láthatjuk, hogy átmeneti készlethiány adódhat”

– emelte ki a Vezess.hu, amely szerint a Mol a piac 70 százalékának kiszolgálását végzi, a fennmaradó 30 százalékot viszont más üzemanyag-nagykereskedők, amelyek most nem feltétlenül szállítanak a kutakra a kedvezőtlen árviszonyok miatt.

A Napi.hu cikke már keményebben fogalmaz, ők Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökére hivatkozva azt írták, hogy ha maradnak a kedvezőtlen viszonyok, akkor

két hónap múlva nem lesz üzemanyag a magyar kutakon.

Március 9. egyébként fontos fordulópontot jelentett, hiszen a benzin ára 41, a gázolajé pedig 60 forinttal nőtt – de csak a nagykereskedelmi áruk, az autósok ebből egyelőre semmit sem érezhetnek, ugyanis védi őket a 480 forintos hatósági ár. A 24.hu számításai szerint

a benzin 594, a gázolaj 640 forintba kerülne a kutakon, ha nem lenne az ársapka.

Egri Gábor szerint az ársapkát majd csak fokozatosan lehet kivezetni, mert ha egyszerre történne, akkor akár 150–200 forinttal is megemelkedhetne hirtelen a benzin és a gázolaj ára. Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy újra a piac határozza majd meg az árakat, a jelenlegi helyzet nem tartható fenn örökké.

A Forbes úgy véli, egyelőre nagyobb a pánik a magyar autósok körében, mint amekkora baj van a háttérben. A Mol megbízhatóan tartja a frontot, de a kieső nagykereskedőket ő sem tudja egy csapásra pótolni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás