promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új harctér nyílt – Tinderen keresztül üzennek az emberek a háborúról az oroszoknak
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Tinder felhasználói megváltoztatják tartózkodási helyüket a társkereső alkalmazásban, hogy üzenetet küldjenek az oroszországi embereknek.

Mivel a Kreml korlátozza a közösségi média alkalmazások használatát Oroszországban, és irányítja az ukrajnai invázió narratíváját, a felhasználóknak kreatívnak kell lenniük, ha kapcsolatot akarnak teremteni az oroszokkal. Az egyik ilyen módszer a Tinder.

A népszerű társkereső alkalmazás fizető tagjai, akiknek olyan funkciójuk is van, hogy más országok felhasználóival találkozhatnak és cseveghetnek, tömegesen kezdtek Moszkvára és Szentpétervárra „költözni”, hogy így üzenhessenek az oroszoknak.

A főképként feltöltött szöveg arra szólítja fel az oroszokat, hogy álljanak ki Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója ellen, és beszámolókat tartalmaz az ukránok helyzetéről.

„Kérlek, ne fordulj el, ne hunyd be a szemed – olyan ártatlan emberek halnak meg Ukrajnában, mint te és én”

– áll az egyik szövegben, amit oroszra fordítva tesznek ki az emberek a profiljaikra.

„Ők is szeretni akartak, élni és ismerkedni – most pincében ülnek… elveszítik szeretteiket, rokonaikat, megfagynak, éheznek, sírnak”

– így szólt egy másik üzenet.

„Az oroszok mindig is büszkék voltak a bátorságra – ne féljetek.”

„Gyere ki, beszélj, írj – mutasd meg, hogy ellene vagy! Ne légy bűnrészes ebben a borzalomban. A csend a beleegyezés jele”

– olvasható a többi üzenetben.

Az orosz rendőrség több mint 1700 embert vett őrizetbe a múlt héten több tucat városban zajló háborúellenes tüntetéseken. Ezrek vonultak utcára, miután csapatokat küldtek Ukrajna megszállására.

A Kreml által bebörtönzött Alekszej Navalnij Twitter-szóvivőjén keresztül arra szólította fel az oroszokat, hogy naponta szervezzenek tiltakozásokat a kormány ellen.

A Tinder-harcot egy René nevű felhasználó kezdte. A 34 éves németországi eladó leírásában ez áll:

„Megértjük, hogy ez nem egy nép háborúja, hanem Putyiné.”

Azt mondta, hogy azután jött az ötlet, hogy látta, az ukránok és támogatóik az interneten háborúellenes szlogenekkel bombázzák az oroszországi éttermekről, látnivalókról és nevezetességekről szóló Google Reviews-t. A korábban közzétett 2020-as adatok szerint körülbelül 6,6 millió felhasználó fizetett elő Tinderen a plusz szolgáltatásokért. Nem világos, hogy azóta hányan követték René erőfeszítéseit, de azt mondta, hogy másokkal is találkozott, miközben az alkalmazást használta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás