promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási orosz katonai konvoj várakozik Kijev közelében, csapásra készen, de napról napra fogy a harci kedv
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Műszaki és ellátási problémák is akadályozhatják az orosz továbbhaladást.

Mindenkit aggodalommal töltött el, amikor egy 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj indult meg az ukrán főváros, Kijev felé. A menet azonban napok óta áll, és már olyan hírek is felröppentek, hogy az orosz katonák maguk engedték le az üzemanyagot, csak ne kelljen továbbmenniük.

Az USA védelmi minisztériuma szerint Putyin elnöknek továbbra is feltett szándéka a 3 milliós ukrán főváros elfoglalása, félő tehát, hogy a megakonvoj hamarosan újra mozgásba lendül. A logisztikai problémák azonban minden nap tovább nőnek az álldogálással, bizonyos források szerint az orosz katonák elkezdték a környékbeli házakat fosztogatni élelem után kutatva.

A menet egyelőre 30 kilométerre várakozik Kijevtől, de bármikor megindulhat. A britek szerint a konvojban lévő eszközök jó része régi, elavult, ezért műszaki hibák, sőt rossz abroncsok is akadályozzák a lendületesebb továbbhaladást. Kétségtelen, hogy Ukrajna ellen nem a csúcstechnikát vetette be Putyin elnök, de akár még erre is sor kerülhet.

Az amerikaiak úgy vélik, a vártnál nagyobb ukrán ellenállás rosszul hatott az orosz katonák moráljára, sokan feltehetőleg nem is tudták, hogy éles bevetésre viszik őket, nem pedig hadgyakorlatra. A félretájékoztatás miatt a katonák könnyen elveszthették bizalmukat a feletteseikben.

„Minél többet várakoznak, annál inkább lecsökken a konvojt alkotó katonák morálja és harci kedve”

– mondta bizakodva az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács egyik egykori tagja a BBC-nek. Mindennek persze a fordítottja is igaz, a sikeres ellenállás még jobban felbátoríthatja az ukrán védőket.

Bár Ukrajna rendelkezik számottevő légi erővel és hatékony török drónokkal, egy ekkora konvoj megsemmisítésére aligha vállalkozhatnak. Arról nem beszélve, hogy az oroszok maguk is harci gépekkel védik a menetet, vagyis a rá mért csapás túlságosan kockázatos volna.

Egyelőre tehát marad a patthelyzet, bár elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egy ekkora orosz erő bármikor bekerítheti, és csapást mérhet Kijevre. Elképzelhető, hogy a konvojjal csak megfélemlíteni akarták az ukrán fővárost, és nem kalkuláltak azzal, hogy az elrettentés hatástalan marad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás