promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszarettentek a fehéroroszok, nem akarnak a baráti Ukrajna ellen harcolni? – Putyin egyre nagyobb bajban lehet
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Állítólag lemondott a fehérorosz vezérkari főnök, az orosz katonák pedig leengedik tankjaikból az üzemanyagot.

Oroszországnak kevés szövetségese van az Ukrajna ellen vívott háborúban, de Fehéroroszország mindenképpen közéjük tartozik. Aljakszandr Lukasenka köztársasági elnök a saját hatalma megszilárdítását reméli a Putyinnal való barátkozástól.

Fehéroroszország ezért lehetővé tette, hogy az oroszok észak felől – vagyis belorusz területről – is támadást indítsanak Ukrajna ellen, majd az invázió lelassulásával annak a lehetősége is felmerült, hogy Lukasenka segítségként ejtőernyősöket is vezényel a frontra.

A döntés állítólag már megszületett, ám Fehéroroszország egyelőre késlekedik belépni a háborúba. Elvileg az Észak-Ukrajnában lévő Kijev vagy Zsitomir lettek volna a célpontjaik, ám a fehérorosz ellenzék felszólította a katonákat, hogy ne menjenek harcba egy baráti nemzet ellen.

Valóban ez állna a hezitálás hátterében? A háborús ügyekben egyre gyakrabban megszólaltatott Demkó Attila író, biztonságpolitikai szakértő szerint lényegében igen, az egyik friss Facebook-posztjában ezt írta a témáról:

„Háborút úgy nem lehet vívni, hogy a katonák nem hisznek benne. Morál nélkül a legjobb harckocsi is csak egy vas, amiből kiugrálnak a katonák az első lehetőségre. Ha valamin elveszítheti Oroszország a háborút, akkor ezen, annak indokolatlanságán és propaganda szempontból nulla előkészítettségén. Igaz-e vagy nem, de hírek szerint orosz járművek azért állnak, mert személyzetük leeresztette az üzemanyagot. A gond az, hogy minél nagyobb a baj, Putyin annál jobban fog eszkalálni, és annál többet segítenek neki a végig nem gondolt nyugati nyilatkozatok.”

A fenti megjegyzés azt sugallja, hogy feltehetőleg a fehéroroszok is morális kérdést csinálnak a háborúból, nem akarnak egy olyan konfliktusban részt venni, amelynek jogosságát a katonáiknak nem tudják megindokolni.

Ezt támasztja alá az ungvári Kárpáthír.com oldal híre is, miszerint lemondott a belorusz vezérkari főnök. Viktor Gulevics vezérőrnagy távozását minszki hivatalos források még nem erősítették meg, de a vezérkari főnök állítólag ezekkel a sorokkal indokolta távozását:

„Belorusz katonák tömegesen tagadják meg a harcot, így nem tudják összeállítani azokat a csapásmérő zászlóaljakat, amiket eredetileg átirányítani akartak. Hiába cserélik le a parancsnokokat, az sem hoz eredményt. Ezekre tekintettel kérem, hogy fogadja el lemondásomat.”

Ha mindez valóban igaz, és a fehéroroszok távol maradnak a küzdelmektől, az újabb súlyos csapást jelenthet Putyin orosz elnök számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás