promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: nagyobb katasztrófa jöhet, mint Csernobil - Újabb atomerőművet bombáztak az oroszok
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A helyi hatóságok szerint Európa legnagyobb erőművét elfoglalták az orosz csapatok Ukrajnában.

Az Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelőség közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű orosz kézre került.

A közösségi médiában megjelent közlemény szerint az állomás személyzete továbbra is dolgozik, és figyelemmel kíséri az erőművek állapotát, hogy „biztosítsák biztonságos működésüket”.

Ez azután történt, hogy Enerhodar városát ágyúzták az oroszok, amikor tűz ütött ki az erőmű közelében. A helyi hatóságok eleinte azt mondták, hogy a tűzoltók nem tudtak közel menni a helyszínhez, mert lőttek rájuk, de végül egy 40 fős csapatnak és 10 egységnek sikerült reggelre eloltania a lángokat.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte, hogy a tűz nem érintette az alapvető berendezéseket, és nem változtatta meg a sugárzás szintjét. Amerikai tisztviselők azt is közölték, hogy nincs jele megemelkedett sugárzási szintnek az erőműben, ami az Ukrajnában termelt villamos energia több mint egyötödét adja.

Az ukrán politikusok szerint azonban „valós nukleáris veszély fenyeget”, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig figyelmeztetett:

„Ha felrobban, tízszer nagyobb lesz, mint Csernobil.”

Volodimir Zelenszkij figyelmeztetést adott ki, miszerint az lesz Európa vége, ha robbanás következik be az orosz erők ágyúzásának eredményeként.

A veszély még nem hárult el teljesen: a bombázás és a harcok miatt megszűnhet az erőmű áramellátása, ami veszélyeztetheti a nukleáris fűtőanyag hidegen tartását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás