promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megemelkedett a sugárzás szintje Csernobilban, miután az oroszok elfoglalták
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megemelkedett a sugárzás szintje a megszűnt csernobili atomerőmű környékén, miután az orosz hadsereg elfoglalta azt.

Az ukrán nukleáris hivatal és a belügyminisztérium közölte, hogy a szokásosnál magasabb szintű gammasugárzást észleltek a térségben, de pontos számokat nem közöltek. A szakértők szerint a változást a nehéz katonai felszereléseknek a tilalmi zónán át történő mozgatása okozhatta, ami megrázta a felső talajréteget, és így radioaktív por került a levegőbe.

A belügyminisztérium közölte:

„A sugárzás kezd növekedni. Egyelőre nem kritikus Kijev számára, de figyelemmel kísérjük.”

Az 1986-os nukleáris katasztrófa még mindig radioaktív helyszíne alig több mint 96 kilométerre fekszik a fővárostól. Az Ukrajnával határos Lengyelország közölte, hogy nem regisztrálta a sugárzás szintjének emelkedését a területén.

Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója megerősítette, hogy csütörtökön elfoglalták az oroszok az atomerőművet.

Egy orosz forrás szerint Oroszország ellenőrizni akarja a csernobili reaktort, hogy ezzel is figyelmeztesse a NATO-t, hogy ne avatkozzon be katonailag. Az eddigi információk szerint a reaktor területén nem türtént pusztítás és nem voltak áldozatok.

Bár az oroszoknak valószínűleg nem áll érdekében, hogy a csernobili létesítmény megsérüljön, de a telephelyen tárolnak kiégett fűtőelemeket, amik bár 2000 óta nem működnek, aggodalomra adnak okot. Ha a hűtőszivattyúk áramellátása megszakad, vagy az üzemanyag-tároló tartályok megsérülnek, a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás