promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szélesebb körben is kiterjedhet az orosz-ukrán háború? Már Moldova is vészhelyzetet hirdetett
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO-országok nincsenek veszélyben.

Az egész világ azon aggódik az orosz-ukrán háború kirobbanása napján, hogy a fegyveres konfliktus vajon nem terjed-e majd ki szélesebb körben. Elemzők szerint erre szerencsére nincs nagy esély, Putyin elnök egyelőre azt is tagadja, hogy most háború zajlana.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint egyelőre sem a német, sem a francia vezetők nem tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy mi várható a következő órákban. Az orosz hadművelet folytatódni fog, de NATO-tagállamot nem fognak megtámadni. Nógrádi úgy véli, hogy senki sem hajlandó Ukrajna miatt belemenni a harmadik világháborúba.

Más szomszédos országokban azért nem ilyen higgadtak, a Románia és Ukrajna közé szorult Moldovában például vészhelyzetet hirdettek a háború miatt. Talán van is mitől tartaniuk, hiszen ők – az ukránokkal ellentétben – benne maradtak a Szovjetunió egyfajta utódának tartható Független Államok Közösségében (FÁK), vagyis szorosabb szálakkal kötődnek Oroszországhoz.

Moldova lezárta a légterét, az Ukrajnában tartózkodó állampolgárait pedig arra szólította fel, hogy azonnal térjenek haza. Február 24-én egyébként közel 2000 ukrán állampolgár is átmenekült már hozzájuk.

Természetesen a NATO sem ül ölbe tett kézzel, a dél-angliai Portsmouthban állomásozó hadihajók, a HMS Diamond és a HMS Trent harckészültségben várják a fejleményeket. Egy korábbi elemzés szerint az orosz rakéták nagyjából 20 perc alatt elérnék Angliát.

Putyin minden látszat ellenére nincs egyedül, a szakértők Fehéroroszországot, Kínát, Kazahsztánt, Örményországot és Indiát nevezik meg a legfőbb szövetségeseinek. Közülük nyilvánvalóan az első kettő hozzáállása a legérdekesebb.

Fehéroroszország felől orosz csapatok is benyomultak Ukrajnába, Lukasenka elnök a saját hatalma megerősítésére is szeretné felhasználni a konfliktust. Kína sem ítélte el egyértelműen az orosz támadást, hiszen maguknak is régóta Tajvanra fáj a foguk, és a konfliktus ilyen fokú kiéleződéséért inkább az USA-t tette felelőssé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás