Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rémisztő: egy szellemfalu bukkant elő Spanyolországban

Rémisztő: egy szellemfalu bukkant elő Spanyolországban

Élet

Rémisztő: egy szellemfalu bukkant elő Spanyolországban

Élet

Promotions 21:01

Egykor szőlőkkel és narancsligetekkel zöldellő vidék volt, de aztán tönkretették.

Az északnyugat-spanyolországi Aceredo hajdan nyüzsgő kis település volt, ám három évtizeddel ezelőtt egy tó fenekére süllyedt. A globális klímaváltozás azonban ismét a felszínre hozta, az újra szárazra került romok pedig kísérteties látványt nyújtanak.

Az a térség már két hónapja nem kapott szinte semmi csapadékot, ez pedig elég idő volt a falu „feltámadásához”. Persze, lakók már nem lesznek benne, és a spanyolok most abban bíznak, hogy a jótékony esők hamarosan ismét a vízfelszín alá temetik.

A tó (vagy inkább víztározó) most a kapacitása 15 százalékán vegetál, a belőle előkerült, romlott-bomlott házak, széthullott tetők és mindenfelé heverő törmelékek pedig nem nyújtanak túlságosan üdítő látványt.

A hajdani Aceredo környékén nem ritkák az efféle esetek, az aszályos időszakok súlyosbodásával egyre gyakrabban kerülnek felszínre a település maradványai. 30 éve azért süllyesztették víz alá a falut, hogy egy erőmű megkezdhesse a működését.

„Szomorúságot érzek. Úgy hiszem, valami ilyesmi fog történni a jövőben is a szárazság és a klímaváltozás miatt”

– mondta a 65 éves helyi nyugdíjas, Maximino Perez Romero, akinek olyan érzése támadt Aceredo felbukkanása kapcsán, mintha egy mozifilmet nézett volna. Az egykori lakók felidézték, hogy a környék régen tele volt szőlőkkel, narancsligetekkel, vagyis minden tiszta zöld és gyönyörű volt.

A falusiaknak 1992-ben kellett elhagyniuk otthonaikat, hogy a nagyszabású építkezéseket megkezdhessék. Az aszály egyébként az egész Ibériai-félszigeten óriási gondot jelent, 2021 utolsó három hónapjában például csak a szokásos csapadékmennyiség 35 százalékát mérték.

Borítókép: Profimedia