promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csikicsuki játékba kezdtek az oroszok – Magyarország is küld katonákat Ukrajnába?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most már nem lehet tudni, mi Putyin szándéka, de a harckészültség folyamatos mindkét oldalon.

A CIA és több titkosszolgálat február 16-án hajnalra jósolta az orosz csapatok Ukrajna elleni támadását. Putyin elnök azonban váratlan húzással állt elő, páncélosokat vont vissza a bázisaikra, a visszavonulás látszatát keltve.

Aztán újabb 7000 fős kontingenst vezényelt az ukrán határra, miközben az észt felderítés is azt prognosztizálta, hogy mérsékelt csapásokkal hamarosan megkezdődik az orosz invázió. Február 17-én aztán kisebb tüzérségi csetepaté bontakozott ki Ukrajna keleti felén, ahol már régóta folyik a harc az oroszok által támogatott szeparatisták ellen.

Most az ukránok attól tartanak, hogy Putyin ezt használja majd fel a nagyobb támadás ürügyéül. A közelgő csapás előjele lehet az is, hogy a napokban kibertámadásokat hajtottak végre ukrán kormányzati és pénzügyi weboldalak ellen.

Vajon mit lép minderre Magyarország? Erről is esett szó a legutóbbi Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy magyar katonák nem fognak Ukrajnában harcolni. Minderre persze nem is lenne okunk, hiszen katonai „anyaszervezetünk”, a NATO sem kíván fegyveresen beavatkozni.

Hazánk ugyanakkor felkészült egy nagyobb menekültáradat fogadására, korábbi elemzések szerint – a háború kiterjedésének mértékétől függően – akár az egymilliót is elérheti az otthonukat elhagyók száma, és ebben az esetben Magyarország, Lengyelország és Izrael lehetnek a főbb célállomások.

Ezt erősítette meg Gulyás Gergely is, aki szerint Ukrajna szomszédjaként, vagyis az első biztonságos országként hazánkba is menekültek tízezrei érkezhetnek a következő időszakban. Mindezzel együtt néhány optimista politikus még hisz abban, hogy a háború elkerülhető lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás