promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
61 éves korában meghalt a világ legidősebb hím gorillája – túlélte a koronavírust is
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy veszélyeztetett faj képviselője volt, a halálának okát még nem tudják.

Ozzie-t holtan találta a gondozócsapat az Atlantai Állatkertben, Georgia államban. Halálának oka ismeretlen, de állítólag a múlt héten elvesztette az étvágyát, és bár minden támogatást megadtak neki, hogy evésre és ivásra ösztönözzék, az állapota romlott az elmúlt 24 órában, amikor arcduzzanata, gyengesége és evés-ivásképtelensége miatt kezelték.

Raymond B. King, az állatkert elnöke és vezérigazgatója tiszteletét fejezte ki az „igazi élő legenda” előtt.

„Ez pusztító veszteség az Atlantai Állatkert számára. Noha tudtuk, hogy ez az idő egyszer eljön, az elkerülhetetlenség nem képes megfékezni azt a mély szomorúságot, amit egy legenda elvesztése miatt érzünk”

– mondta.

Ozzie rengeteg utódot hagyott hátra, és sokat segített a kutatócsoportoknak is, hogy az emberiség minél inkább megismerhesse ezeket a gyönyörű emlősöket.

Ő volt az egyetlen túlélő tagja a nyugati síkvidéki gorillák eredeti generációjának, aki a 1988-as megnyitáskor érkezett az Atlantai Állatkertbe. 2009-ben zoológiai történelmet írt, amikor ő lett az első gorilla a világon, aki valaha is részt vett önkéntes vérnyomásmérésen.

Ozzie volt a világ harmadik legidősebb gorillája, mivel a legidősebb, 64 éves Fatou a németországi berlini állatkertben él, a második legidősebbet pedig, a 63 éves Helent a kentuckyi Louisville-i állatkertben gondoznak. Mindketten nőstények.

A gorillák már 40 éves koruktól idősnek számítanak, így Ozzie kifejezetten szép kort élt meg. Vannak még gyermekei, unokái és dédunokái, akik más állatkertekben élnek az Egyesült Államokban és Kanadában.

Tavaly egyike volt annak a 13 gorillának az Atlantai Állatkertben, akiknél pozitív lett a Covid-teszt. Akkor köhögéssel, orrfolyással és étvágytalansággal küzdött, de sikerült felgyógyulnia.

A nyugati síkvidéki gorillák kritikusan veszélyeztetettek. Az elmúlt 25 évben a betegségek, az orvvadászat, az élőhelyek elvesztése és a húskereskedelem miatti illegális vadászat miatt 60 százalékkal csökkent a populáció a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás