promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Találtál valami nagyon értékeset Magyarországon? Az bizony az állam tulajdona, és csak egy módon úszhatod meg, hogy leadd nekik
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem éri meg az egész életünket arra áldozni, hogy kincset keresünk Magyarországon, de mi történik, ha mégis találunk valami értékeset?

Vannak olyan elvakult emberek, aki szabadidejükben fémkeresővel bolyonganak, hátha találnak valami értékeset. Végülis nevezhetjük ezt túrázásnak, és semmi rossz nincs abban, ha az ember nyitva tartja a szemét, mert ha kincsbe botlik, az megváltoztathatja az egész életét.

Persze ne várjuk azt, hogy dúsgazdagok leszünk, mert ha találunk valami történelmi kincset, akkor az az állam tulajdona, még akkor is, ha mezőgazdasági munka közben véletlenül kifordít a gép valamit a földből.

Anno a Magyar Múzeumok járt utána a témának, ami felfedte, hogy a Ptk. nem enged másnak tulajdonszerzést a kulturális javak körébe tartozó kincs vonatkozásában. Más dolog, amikor az állam a talált kincsre nem tart igényt, mert ekkor a találó lesz a tulajdonos.

Tehát a Magyarország határain belül a föld felszínén, a földben, a vizek medrében vagy máshol rejlő vagy onnan előkerülő régészeti lelet állami tulajdon, és törvényi védelem alatt áll.

A Ptk. a nagyobb értékű talált dolog esetében, ha annak tulajdonjogát a találó nem szerezte meg, és a találó a törvényben előírt magatartást tanúsította azért, hogy a talált dolgot a tulajdonos megkaphassa, találódíj megfizetését írja elő. A találó abban az esetben is jogosult találódíjra, ha a talált dolgot nem a dolog tulajdonosának, hanem a hatóságnak adta át.

Arról nincs szó, hogy a kincs felfedezője ilyenkor mekkora találódíjban részesülhet.

Mivel rengeteg gyűjtő figyeli az internetet, na meg a dark webet is, így úgy úszhatjuk meg azt, hogy a kincs az államé legyen, ha azt eladjuk a fekete piacon, de ez is rengeteg tervezgetéssel jár, ráadásul bűncselekményt követünk el.

A Blikk nem olyan rég megszavaztatta az embereket, és a 60 százalékuk mondta azt, hogy ők bizony nem adnák le az államnak, ha kincset találnának.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás