promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A madarak igazából drónok, amelyek a villanyvezetékekről töltik magukat?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmélet kitalálói megmutatják, hogyan lehet mindent rákenni az amerikai kormányzatra.

A madarak nem valósak – hirdeti egy különös mozgalom, amely ez alapján akár egy újabb lökött összeesküvés-párti társaság is lehetne. De nem az, sőt éppen ellenkezőleg, azért hozták létre, hogy leleplezzék az efféle orbitális marhaságokat.

A több mint egy évtizede létező, amerikai News Literacy Project nonprofit szerveződés azt tűzte ki célul magának, hogy megtanítsa a diákoknak, vagy inkább a társadalom egészének, hogyan különböztethetik meg az álhíreket a valódiaktól.

Mivel a mai ember már sokkal kevesebbet érintkezik a természettel, a legtöbben kapásból azt is elhiszik, hogy a madarak valójában kifinomult repülő eszközök, amelyek a villanydrótokról töltik fel magukat. Különben minek üldögélnének rajtuk?

A News Literacy Project alapítója Alan Miller, aki Pulitzer-díjas újságíróként sokáig a Los Angeles Times című lapnál tevékenykedett. Szuper ötlet volt tőlük, hogy bedobták a köztudatba a fenti álhírt, hiszen ezen keresztül jól elmagyarázható, hogyan működnek az embereket átverni igyekvő hírforrások.

A veszély pedig egyre nagyobb, és a dezinformációs versenybe egyre inkább a kormányzatok is beszállnak. 2021-ben 293 újságírót börtönöztek be a munkájuk miatt, közülük 50-et Kínában, ahol nem kedvelik, ha valaki „pattog”.

Miért hisznek az emberek az álhírekben és az összeesküvés-elméletekben? Azért, mert egyszerű választ adnak a sokakat nyomasztó kérdésekre, ráadásul le is veszik az emberek válláról a terhet, idegen „gonosztevőkre” hárítva át minden felelősséget.

Ebből következik, hogy az efféle magyarázatok nagyot lendítenek mindenkinek az önértékelésén. A háttérből irányító, kártékony erőkhöz képest bárki jobbnak, sőt akár hibátlannak is érezheti magát.

Szóval a madarakat tényleg lecserélte élethű drónokra a kormányzat, legalábbis az USA-ban, hogy kémkedjen az amerikai állampolgárok ellen? Most bárki eldöntheti, mennyire tartja abszurdnak ezt a felvetést.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás