promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fekete vagy barna? Különös helyen bukkant fel a kiskunhalasi puma, fokozódik a rejtély
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar eseteket megelőzően Horvátországban és Szlovéniában is találkoztak egy ragadozóval.

Nemcsak Magyarországon, de a délszláv térségben is láttak egy pumát, amely ezek szerint valahol tényleg itt kóborol a környékünkön. Pedig a magyar rendőrség és a kecskeméti vadaspark nyomozása során nemhogy a ragadozót, de a nyomait sem találták.

Karácsonykor egy kiskunfélegyházi gazda posztolt arról, hogy 8 birkáját tépte szét egy ismeretlen állat. Alighanem termetes lehetett, hiszen az 1,6 méter magas kerítés két helyen le volt nyomva. A bugaci rendőrség rögzítette a nyomokat, ám egyértelmű bizonyítékokat akkor sem találtak.

Később felmerült az a lehetőség, hogy talán mégsem fekete párduc garázdálkodik Bács-Kiskun megyében, hanem a tanyavilág ősi ellenségei, a farkasok vagy az aranysakálok térhettek vissza.

Most azonban ismét az amerikai kontinensen honos ragadozó felé fordult a figyelem, ugyanis nem sokkal a magyarországi esetek előtt Szlovéniában és Horvátországban is látni véltek egy pumát. Kissé zavaró a történetben, hogy annak a bundája – szemtanúk leírása szerint – nem fekete, hanem sárgásbarna volt.

A horvátoknál már tavasszal felbukkant a titokzatos ragadozó, mégpedig Medimurje (Muraköz) megyében, aztán Szlovénia legészakibb részén, Prekmurjében (a Muravidéken), és így már érthetőbb is lenne, hogyan jelent meg végül Magyarországon.

A délszláv szakemberek most azt gyanítják, hogy az egzotikus állat alighanem Szlovéniában, Horvátországban vagy Magyarországon élt fogságban, magánszemélynél, és onnan sikerült megszöknie. A horvátoknál kilövési engedélyt is adtak rá, de a puma szőrén-szálán eltűnt a vadászok elől.

„Láttam egy pumát a Dráva folyón. Úgy 60–70 méterre lehetett tőlem. Sárgásbarna színű volt, és nagyjából 2 méter hosszú. 150 méterre ólálkodott az első lakóháztól. Sétálni mentem arrafelé, sokan tesznek így, de ezek szerint most nem túl biztonságos”

– írta meg egy olvasó a Podravski.hr horvát hírportálnak. Aztán más is beszámolt arról, hogy a közvetlen közelében jött ki egy állat a bokrok közül, amely a meggyőződése szerint puma lehetett. A hatóságok annyit kérnek, hogy senki ne játsszon hőst, maradjon tisztes távolságban a ragadozótól.

Egy horvát állatorvos szerint azonban az emberek óvatlanok és meggondolatlanok. Ő úgy tudja, hogy sokan látták a pumát, ám az egyelőre senkit sem támadott meg, csupán némi élelemre várt. Az arra járók pedig el is látták eleséggel, de a ragadozó pár nap után odébbállt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás