promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes fordulat lenne: mégsem fekete párduc öldököl Kiskunhalas környékén?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szakemberek szerint elképzelhető, hogy évszázados ellensége kereste fel újra a tanyavilágot.

Hetek óta képtelenek befogni egy elcsatangolt fekete párducot Bács-Kiskun megyében. A feltehetőleg illegálisan tartott, ám a gazdájától megszökött ragadozó nemrégiben véres mészárlást rendezett egy kiskunfélegyházi gazda bárányai között is.

A helyi rendőrség és a kecskeméti vadaskert munkatársai alapos kutatást végeztek a nagymacska után, ám a keresés során nemhogy fekete párducot, de még a jelenlétére utaló nyomokat sem találtak.

A baon.hu megyei hírportálon emiatt egy új elmélet ütötte fel a fejét a közelmúltban. Lehetséges, hogy nem is az egzotikus ragadozó, hanem régi bajkeverők jelentek meg újra a kiskunhalasi határban és szerte a környéken.

Amint azt Végső István halasi történész felidézte a portál számára, a tanyavilágban évszázadokon át veszélyes ellenségnek számított a közönséges farkas és az aranysakál (nádi farkas). Az 1800-as években több alkalommal is közös vadászatot tartottak a kiskunsági települések, mert úgy elszaporodtak a ragadozók a határban.

1928 telén még Kiskunhalas városában is megjelentek a nádi farkasok, de aztán hosszú ideig nem lehetett hallani felőlük. Az 1960-as években azonban váratlanul ismét feltűntek, akkor Bugacon lőttek ki egy ragadozót.

Érdekesség, hogy az 1980-as évek közepén Bács-Kiskun megye szintén azzal a hírrel került be az újságokba, hogy „puma” jelent meg a területen, és bőszen pusztította a tanyák állatállományát.

Végül vaklármának bizonyult az egész, hiszen nem fekete párducra, hanem „csupán” egy veszélyes farkascsaládra bukkantak a vadászok. A kilőtt hímfarkas 58 kilós volt, teljes hossza 162 centiméter, a metszőfogai pedig 32–35 milliméter hosszúak. Nagyon is hihető, hogy a mostani rejtélyt is ezek a közönségesebb ragadozók okozzák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás