promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb csoda Észak-Koreában: a diktátor kitalálta az egész országra kiterjedő csendjátékot
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kim Dzsongun gyászol, ami persze nem számít magánügynek, a népnek ebben is vele kell tartania.

Földünk egyik legkeményebb diktatúrájában, Észak-Koreában sohasem lehet unatkozni. Ennek persze aligha örülnek az elnyomott és megfélemlített állampolgárok, akiknek folyton valamiféle megszorítással vagy őrült előírással kell szembenézniük.

A közelmúltban például Kim Dzsongun államvezető 11 napra betiltotta az ivászatot és a nevetést, sőt a szabadidős tevékenységeket is, mégpedig egy kerek évforduló kapcsán. December 17-én ugyanis éppen 10 éve annak, hogy elhunyt a diktátor apja (és elődje), a szintén vaskézzel kormányzó Kim Dzsongil.

Megparancsolták hát a népnek, hogy tartózkodjanak mindenféle örömnyilvánítástól – nem mintha az észak-koreaiak arról lennének híresek, hogy majd’ kiugranak a bőrükből boldogságukban. A parancs az parancs, a 2021-es év utolsó része országos gyásszal telik el.

December 17-én egy napra a boltok is bezártak, bár a gyakori észak-koreai áruhiány közepette ez talán nem olyan nagy tragédia a lakosok számára. Az előírást pedig érdemes betartani, hiszen a hatóságok az efféle dolgokkal nem viccelnek.

„Ha a múltban italozáson, részegségen kaptak rajta valakit a gyászidőszak alatt, akkor letartóztatták, és politikai bűncselekmény elkövetésével vádolták meg. Elvitték, és sohasem látta többé senki”

– idézte fel egy névtelenségbe burkolózó észak-koreai forrás. Ilyenkor még a személyes gyászt sem tartották tiszteletben, ha tehát a családok elvesztettek egy családtagot, akkor nem volt szabad elsiratniuk, hanem a holttestet azonnal elszállították. Természetesen a szülinapi ünneplések is tiltva voltak az országos gyász idején.

Kim Dzsongil nem sokkal 2011 karácsonya előtt halt meg szívinfarktus következtében, 69 éves korában. 17 évig vezette országát, szomorú örökségét pedig a szintén diktatórikusan kormányzó legfiatalabb fia viszi tovább.

Az államvezetés most állítólag azt is megparancsolta a rendőrségnek, hogy tartsák szemmel azokat, akik esetleg bosszankodnának a 11 napos tilalom miatt. Kiszivárgott információk szerint az észak-koreaiak sokkal jobban örülnének annak, ha inkább a szén- és tűzifaellátás lenne ilyen hatékonyan megszervezve a kemény télbe érkezve.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás