promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdőlt egy óriási mítosz az omikron vírusvariánssal kapcsolatban – pechünk van!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felesleges azzal áltatnunk magunkat, hogy ez a mutáció csupán enyhébb tüneteket produkál.

A jó öreg, két éve velünk élő és a mindennapjainkat megkeserítő koronavírus legújabb változata, az omikron néhány hete jelent meg Dél-Afrikában. Minden eddiginél gyorsabban terjed az egész világon, de a kutatók eddig abban bíztak, hogy enyhe tünetekkel megúszható a fertőzése.

Ebben az esetben az omikron akár az emberiség megmentője is lehetett volna, hiszen villámgyorsan kialakította volna azt a nyájimmunitást, amely véget vethetne a 2019 decembere óta tomboló pandémiának.

A járvány tekintetében előttünk járó briteknél már megjelent a legújabb mutáció, és most sajnos az a mítosz is megdőlt, hogy az omikron nem halálos. A szigetországban első körben csupán 10 fertőzöttet tartottak nyilván, és közülük most egy életét vesztette. Arról nem tettek említést a híradások, hogy a betegek megkapták-e a harmadik oltásaikat.

A fertőzött személyek 18–85 év közöttiek voltak, de a hatóságok egyelőre azt sem árulták el, milyen korú volt az elhunyt. Mindenesetre az illetékesek alaposan megijedtek, nehogy a villámgyorsan terjedő omikron pillanatok alatt túlterhelje a brit egészségügyi rendszert.

A dél-afrikai orvosok szerint náluk nem okozott halálesetet az omikron, csupán enyhébb tüneteket produkált, ám a britek szerint most már felesleges áltatnunk magunkat, és pláne nem szabad félvállról venni az újabb variáns jelentette fenyegetést.

„Sajnos, nálunk az omikron kórházi ápolásra kényszerített embereket, és szomorú módon legalább egy beteg halálát okozta. Azt az elgondolást, hogy ez egy enyhébb változata a vírusnak, most már figyelmen kívül kell hagynunk”

– nyilatkozta Boris Johnson miniszterelnök, nem győzve újra hangsúlyozni a harmadik, emlékeztető oltás fontosságát. Az Egyesült Királyságban időközben máris 1000 fölé emelkedett az omikronnal fertőzöttek száma.

A kormányfő felhívására a fegyelmezett britek százezrével tódultak az oltópontokra, ez viszont ahhoz vezetett, hogy gyakran két órát is sorba kell állni a vakcináért. Az orvosok naponta akár 850 ezer embert is képesek beoltani, de ez alighanem a plafont jelenti a britek esetében, ennél gyorsabb tempót nem képesek diktálni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás