Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

333 milliót utaltak át véletlenül egy nőnek, aki 15 hónapig bírta cérnával, de végül feladta magát

333 milliót utaltak át véletlenül egy nőnek, aki 15 hónapig bírta cérnával, de végül feladta magát

Élet

333 milliót utaltak át véletlenül egy nőnek, aki 15 hónapig bírta cérnával, de végül feladta magát

Élet

Promotions 21:01

Az adóhivatal elmarasztalta a vétkest, ugyanakkor emberséges megoldást talált a problémára.

Véletlenül lett milliomos egy brit anyuka, ám ennek korántsem örült. A hölgynek egy hiba következtében utalt át 775 ezer fontot (mintegy 333 millió forintot) az adó- és vámhivatal (HMRC), és ezzel kezdetét vette a rémálom.

A nő, Helen Peters önfoglalkoztató, és elmondása szerint az elmúlt egy esztendőt nagyon rosszul élte meg, mivel folyton attól rettegett, hogy a hatóság visszakéri a pénzt. Pedig az első pillanatban úgy érezte, hogy egy hollywoodi filmbe csöppent, és végre megvalósíthatja összes álmát.

Érthetetlen, hogy a hölgy miért várt 15 hónapot arra, hogy a HMRC rájöjjön a hatalmas bakira. Mondjuk, a járvány alatt nem ment jól a vállalkozása, ezért arra is rákényszerült, hogy kicsit megdézsmálja az ajándék összeget – egészen pontosan 20 ezer fontot költött el belőle, és ezzel a felszínen tudott maradni.

„Senki sem figyelt fel rá, hogy a pénz ott csücsül a számlámon”

– magyarázta Helen, hogy mitől is bátorodott fel egy idő után. Végül aztán mégsem bírta cérnával, és saját maga jelentkezett a Guardian című lapnál, hogy elmondja a sztoriját, és visszaadhassa a vagyont.

„Úgy gondoltam, hogy a hivatali dolgozók észreveszik majd a tévedést, amikor 2020 novemberében befizetem az adómat, de akkor sem történt semmi. Egyszer megcsörgettem a HMRC-t, de abban az időben lehetetlen volt bárkivel is beszélnem. 30 percet várakoztam, aztán meg kellett etetnem a gyerekemet”

– ecsetelte a nő a különös kalandot. Ahhoz azért még volt esze, hogy 100 ezer fontot átirányítson a megtakarítási számlájára, ahol viszont (és ezzel védekezhet) lényegében semmit sem kamatozott a pénz, vagyis nem származott belőle anyagi haszna.

Hogyan lehetett megoldani ezt a faramuci helyzetet? A Guardian bevonásával a hivatal végül felismerte hibáját, és az 1968-as lopási törvény értelmében elmarasztalta Helent. Az indoklás az volt, hogy nem tett meg mindent, hogy felhívja figyelmüket a téves utalásra.

„Elnézést kérünk a hölgynek okozott kellemetlenségért. Most azon dolgozunk vele közösen, hogy az elköltött összeget vissza tudja fizetni, figyelembe véve az anyagi körülményeit”

– közölte udvariasan a HMRC szóvivője. Helen végül 5 év haladékot kapott a 20 ezer font törlesztésére.

Borítókép: Profimedia