promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
333 milliót utaltak át véletlenül egy nőnek, aki 15 hónapig bírta cérnával, de végül feladta magát
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az adóhivatal elmarasztalta a vétkest, ugyanakkor emberséges megoldást talált a problémára.

Véletlenül lett milliomos egy brit anyuka, ám ennek korántsem örült. A hölgynek egy hiba következtében utalt át 775 ezer fontot (mintegy 333 millió forintot) az adó- és vámhivatal (HMRC), és ezzel kezdetét vette a rémálom.

A nő, Helen Peters önfoglalkoztató, és elmondása szerint az elmúlt egy esztendőt nagyon rosszul élte meg, mivel folyton attól rettegett, hogy a hatóság visszakéri a pénzt. Pedig az első pillanatban úgy érezte, hogy egy hollywoodi filmbe csöppent, és végre megvalósíthatja összes álmát.

Érthetetlen, hogy a hölgy miért várt 15 hónapot arra, hogy a HMRC rájöjjön a hatalmas bakira. Mondjuk, a járvány alatt nem ment jól a vállalkozása, ezért arra is rákényszerült, hogy kicsit megdézsmálja az ajándék összeget – egészen pontosan 20 ezer fontot költött el belőle, és ezzel a felszínen tudott maradni.

„Senki sem figyelt fel rá, hogy a pénz ott csücsül a számlámon”

– magyarázta Helen, hogy mitől is bátorodott fel egy idő után. Végül aztán mégsem bírta cérnával, és saját maga jelentkezett a Guardian című lapnál, hogy elmondja a sztoriját, és visszaadhassa a vagyont.

„Úgy gondoltam, hogy a hivatali dolgozók észreveszik majd a tévedést, amikor 2020 novemberében befizetem az adómat, de akkor sem történt semmi. Egyszer megcsörgettem a HMRC-t, de abban az időben lehetetlen volt bárkivel is beszélnem. 30 percet várakoztam, aztán meg kellett etetnem a gyerekemet”

– ecsetelte a nő a különös kalandot. Ahhoz azért még volt esze, hogy 100 ezer fontot átirányítson a megtakarítási számlájára, ahol viszont (és ezzel védekezhet) lényegében semmit sem kamatozott a pénz, vagyis nem származott belőle anyagi haszna.

Hogyan lehetett megoldani ezt a faramuci helyzetet? A Guardian bevonásával a hivatal végül felismerte hibáját, és az 1968-as lopási törvény értelmében elmarasztalta Helent. Az indoklás az volt, hogy nem tett meg mindent, hogy felhívja figyelmüket a téves utalásra.

„Elnézést kérünk a hölgynek okozott kellemetlenségért. Most azon dolgozunk vele közösen, hogy az elköltött összeget vissza tudja fizetni, figyelembe véve az anyagi körülményeit”

– közölte udvariasan a HMRC szóvivője. Helen végül 5 év haladékot kapott a 20 ezer font törlesztésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás