promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez nem vicc! Vajon mi köti össze az elnököt, a színésznőt és az énekest?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Joe Biden, Emily Blunt és Ed Sheeran is ugyanezzel a problémával küzd.

A dadogás olyan beszédfogyatékosság, amely során az érintett személy folyamatosan megakad beszéd közben. Ennek súlyossága eltérő lehet, és gyakran már kisgyermekkorban megjelenik a probléma.

Könnyen belátható, hogy ez a fogyatékosság nem kifejezetten előnyös az olyan szakmák esetében, mint a színészet. Viszont kitűnően kordában tartható, javítható, így azok is színpadi vagy filmkarriert futhatnak be, akik dadogással küzdenek.

Magyarországon Őze Lajos számított a legismertebb olyan művésznek, akinek le kellett győznie dadogását a pályája kiteljesítéséhez (a problémát a fia, Őze Áron is örökölte). De külföldön is gyakori, hogy az előadóknak efféle pluszakadályokon kell túljutniuk a világsikerhez.

Ki gondolná, hogy az énekes-dalszerző Ed Sheeran is ebbe a táborba tartozik? A problémája már gyerekkorában előjött, mégpedig az idegrendszerét is érintő orvosi beavatkozás miatt, amely pedig elsőre nem tűnt különösebben rizikósnak.

„Az arcomon volt egy bordó anyajegy, amelyet lézeres kezeléssel halványítottak, illetve tüntettek el. Az egyik nap azonban elfelejtették az érzéstelenítést, és akkor kezdtem el dadogni”

– mondta Sheeran, aki végül Eminem segítségével szabadult meg a dadogástól. Mindössze 9 évesen kapta meg az apjától a rapper egyik lemezét, amit a fiúcska aztán kívülről megtanult. A pergő, mégis dallamos szövegektől pedig rengeteget javult Sheeran beszédhibája.

Az első ciklusát töltő Joe Biden amerikai elnök is gyerekkora óta dadog, ami közszereplőként persze nehezebbé tette a dolgát. Ő úgy kúrálgatta magát, hogy órákon át verseket szavalt a tükör előtt, így felnőttként már nem volt gondja a tömegrendezvényeken mondott szónoklatokkal.

Bár a mozivásznon nem jön át, de a bájos Emily Blunt is csúnyán dadogott még 6-7 éves korában. Ami nem különösebben csoda, hiszen a nagypapája, a nagybátyja és az unokatestvére is ezzel a beszédhibával küzd.

Blunt éppen azért vágott bele a színjátszásba, mert az egyik tanára észrevette, hogy a kislány a dadogás különös formájával küzd. Miközben a való életben gyakran megakadt a beszédben, addig szerepjátszásnál, betanult szövegnél folyamatosan tudott kommunikálni.

A mindig magabiztosnak tűnő Samuel L. Jackson a gyerekkorában gyakran maradt néma társaságban a dadogása miatt. Neki a légzőgyakorlatok, valamint a rengeteg hangos olvasás segített a probléma leküzdésében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás