promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Micsoda világ: már a német csúcsfizetések sem vonzók senkinek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

6000 forintnak megfelelő órabérért keresnek embereket, de a munkavállalók eltűntek a piacról.

Egyre több németországi munkaadó szembesül azzal a szomorú ténnyel, hogy hiába kínálnak kiemelkedő fizetést, lényegében messze elkerülik őket a munkavállalók. A Bild című újság ezt tapasztalta az élelmiszeriparban, az építőiparban és a szórakoztatás területén is.

Martina Fassbender például egy pékséget működtet Lipcsében, abban a városban, ahol jelenleg 9000 üres álláshelyet regisztrálnak. Az előrejelzések szerint 2030-ra egyedül Szászországban 200 ezer dolgozó fog hiányozni a rendszerből, ami az egész állam működését megbéníthatja.

„70 órákat dolgozom hetente, de már nem bírom. Viszont nem találok péket vagy cukrászt, de még egy motivált szakképzetlen alkalmazottat sem. Ha nem találok megoldást, hamarosan be kell zárnom, pedig 18 eurót fizetnék óránként”

– panaszkodott Martina. A hatóságok őszi felmérése szerint a munkaadók hozzá hasonlóan mindenekelőtt a képzett munkaerő hiányától tartanak. Szó ami szó, a németországi dolgozók el is vannak kapatva, hiszen ha ma valaki állástalanná válik Lipcsében, legfeljebb 23 hét elteltével biztosan talál magának másik munkát.

„Nagyjából öt éve folyamatosan keresünk víz-gáz- és fűtésszerelőket, sikertelenül. Nemrég kellett egy nagy megrendelést visszamondanunk, mert nincs elég emberünk. Nem a fizetésen múlik, de ki is nevetik, aki csupán minimálbért kínál. Lassan ott tartunk, hogy minden szakemberünk 60 év feletti”

– elemezte a kétségbeejtő helyzetet a saját vállalkozását irányító Peter Müller. Hasonló problémákkal szembesül nap mint nap Oliver Thalheim is, aki pedig nem ezermesterekre vadászik, hanem olyanokra, akiket a tánciskolájában alkalmazhatna.

„Még takarítót sem találunk, pedig teljes állást kínálnánk neki. A járvány előtt is katasztrofális volt a helyzet, azóta viszont lehetetlen megfelelő munkaerőre bukkanni. Van egy takarítónk, de további kettőre lenne szükségünk, mert gyakran rendezünk bálokat és más eseményeket”

– magyarázta Oliver.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás