promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csalókra figyelmeztet a CIB Bank, a lakosság segítségét kérik
Borítókép:  Bankváltás
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Figyelmeztetést adott ki a CIB Bank, amelyben felhívják az ügyfelek figyelmét arra, hogy csalók élnek vissza a nevükkel.

Újabb csalók tűntek fel, akik ezúttal a CIB Bank nevével élnek vissza. A Bank közlése szerint az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett hozzájuk, hogy csalók próbáltak mrg telefonon vagy e-mailben megszerezni banki adatokat az ügyfeleiktől. A módszer ismét megtévesztés és látszatkeltés, mintha a telefonhívás a CIB24 központi telefonszámáról vagy más bank telefonos ügyfélszolgálatától érkezne.

A hívásban egy magyarországi bank alkalmazottjaként bemutatkozó személy azzal hívja fel az ügyfelet, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján, és bankkártya-ellenőrzéshez kérnek el adatokat.

Ha a hívás alatt kiderül, hogy nem az adott bank ügyfele, akkor:

  • vagy eljátsszák, hogy átkapcsolták a számlavezető pénzintézethez,
  • vagy újabb telefonhívás érkezik, immár a számlavezető banknak kiadva magukat.

A csalók a hívás során jellemzően bankkártya adatokat kérnek el, majd ezt követően megkérik az ügyfelet:

  • bankkártyalimit-emelésre, illetve push/SMS üzenetben érkező hitelesítő kód megadására,
  • távoli segítségnyújtásra alkalmas szoftver telepítésére (pld. AnyDesk),
  • „biztonságos bankszámlára” történő átutalás kezdeményezésére azzal az indokkal, hogy ezzel lehet megakadályozni a bankkártya/bankszámla ellen intézett támadást.

A CIB Bank arra kéri az ügyfeleit, hogy legyenek körültekintőek, ne adják meg az adataikat, szakítsák meg a hívást, és jelezzék azt a CIB Bank telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen a bankfiókban. A bank továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy bár a CIB Bank rendszeresen keresi ügyfeleit e-mailben és telefonon, de soha nem kérik a következőket:

  • PIN kód, Telefonos Azonosító Kód, belépési jelszó, bankszámlaadatok (számlaszám, limit, egyenleg stb.) és bankkártyaadatok megadása telefonos beszélgetésben vagy e-mailben. Ezeket az adatokat kizárólag közvetlenül az online felületeiken (pl. internetbank, mobilalkalmazás) vagy CIB24 telefonos ügyfélszolgálatuk automata menürendszerében kérhetik az ügyfelektől.
  • Egyes beállítások vagy funkciók frissítéséhez szükséges újrahitelesítés/engedélyezés.
  • Távoli hozzáférést biztosító program telepítése az online bankolásra használt készülékére.

Abban az esetben, ha a banki adatainkat mégis kiadtuk illetéktelennek, haladéktalanul intézkedjünk az alábbiakról:

  • Tegyünk rendőrségi feljelentést!
  • Ha bankkártyaadataink jogosulatlan személyek tudomására jutottak, azonnal tiltsuk le bankkártyánkart az éjjel-nappal elérhető CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton keresztül: (+36 1) 4 242 242!

Telefonos Azonosító Kódunk, illetve internetbankhoz/mobilalkalmazáshoz kapcsolódó belépési adataink kiszivárgásakor pedig az alábbi lehetőségek közül válasszunk:

  • Állítsuk vissza a telefon gyári beállításait!
  • CIB Bank Mobilalkalmazás és #withKEY esetén regisztráljuk újra az alkalmazást!
  • CIB Internet Bank esetén: telepítsük újra az internetbankot!

A CIB Bank arra kéri az ügyfeleit, ha a nevében küldött, gyanús tartalmú e-mailt vagy telefonos megkeresést kapnak, azonnal értesítsék őket a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás