promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 tipp az ovis beszoktatáshoz
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most kezdi a gyereked az óvodát? Akkor bizonyára már előre azon aggódsz, ki fogja rosszabbul viselni az elválást: ő vagy te? Szerencsére nagyszerű módszerek léteznek, amivel megkönnyítheted a beszoktatás napjait. Mutatunk egy párat!

1. Legyenek otthon is szabályok. Ha úgy kezdi az ovit a kisgyerek, hogy otthon mindent is szabad volt, akkor nagyon nehéz lesz számára megszokni a szabályokkal teli új közeget. A szabályok egyébként is fontosak, mert keretet, biztonságot adnak a kicsi életének. Emellett tanítsd önállóságra, például jó, ha egyedül felveszi a cipőjét és az egyszerűbb ruhadarabokat. Ez is fokozza a gyerkőc biztonságérzetét, hiszen jobban boldogul majd az oviban.

2. Beszélgessünk az oviról otthon is: meséljük el, mi minden történik majd ott, mennyire kedvesek az óvó nénik, a dadusok, mennyi kisgyerekkel játszhat. Akár el is sétálhatunk az ovi felé, megmutathatjuk többször is az épületet, hova fog járni. Nem lesz így számára idegen a közeg. Semmiképp se fenyegessük az ovival, ha otthon valami rosszat csinál! Felejtsük el, a „Jaj, mit szól majd az Óvó néni” típusú mondatokat!

3. Otthon is fontos a napirend, amihez a kisgyerek – időérzék híján – tarthatja magát. Amikor oviba megyünk, tanítsuk meg neki az ottani napirendet pontokba szedve: 1. reggelizünk, 2. játszunk, 3. ebédelünk, 4. alszunk, 5. uzsonnázunk és jön is anya vagy apa. Ha ez rögzül a kicsiben, biztonságban érzi magát, és könnyebb lesz a reggeli elválás.

4. Legyen egy olyan plüssállata a gyerkőcnek, amihez ragaszkodik, és viheti magával az oviba is – reméljük, nem tiltják ki az alvóst a Covid miatt. Oldja a kicsi kezdeti feszültségét, amikor magához öleli, érzi rajta az otthoni illatokat.

5. Fokozatosan szoktassuk be, ragaszkodjunk ehhez akkor is, ha kényelmi szempontból az oviban más javasolnak. Az első nap elég egy-két óra, amit bent tölt a gyerek a csoportszobában, de mi is legyünk a közelben, ha rosszul viselné. Aztán fokozatosan növelhetjük a külön töltött időt, míg ott nem alszik a kisgyerek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás