promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
4 érv, miért ne posztolj a gyerekedről a neten
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Facebookot és az Instragamot ebben a hónapban ismét ellepik az ovis ballagásos, majd a bizonyítványosztós fotók, miközben a szülők fejében meg se fordul, milyen veszélyeknek teszik ki ezzel a gyerekeiket. És akkor a családi nyaralásos képekről, meztelen babafotókról még nem is beszéltünk…

Minden szülő büszke a saját gyerekére, őt látja a legszebbnek, legcsodálatosabbnak. Sokan világgá szeretnék kürtölni az érzést, esetleg visszaigazolást kapni, hogy nem csak ők látják így. Mi rossz lehet abban, ha ismerősök, barátok lájkolgatják a szemünk fényéről készült fotókat? Sajnos ilyenkor nem mérjük fel reálisan a helyzetet, ugyanis akaratlanul is árthatunk a kicsiknek.

1. Megbízol minden ismerősödben?

Azzal nyugtatod magad, hogy csak az ismerőseid látják a képeket? Az ismerőseink nagy részét illendőségből jelöljük vissza, nem pedig azért, mert napi kapcsolatot ápolunk vele. Épp ezért nem tudhatjuk, ki az, aki visszaél a gyerekünk fürdőruhás képével, vagy meztelen babafotójával. Nem tudhatjuk, melyik ismerősünknek vannak pedofil hajlamai. A netre felkerült fotókat bárki lementheti, amik aztán végül a dark neten köthetnek ki.

2. A képekről információk nyerhetők

Lehet, hogy tökéletes képbeállításnak tűnik, ha a kisiskolás gyerekedet lefotózod a suli előtt, kezében a bizonyítványával. Ezzel azonban olyan információkat adsz ki a gyerkőcről, amiből – akár egy szexuális ragadozó számára – máris kiderül, hova jár a kisgyerek, melyik osztályba. A programokról, különórákról szintén nem tanácsos posztolni. Természetesen mondhatjuk ilyenkor, hogy de hát nem megy egyedül a gyerek sehová, az iskolában is vigyáznak rá, ám innentől egy lépés, hogy esetleg hazáig kövesse egy beteg elméjű ember a családot.

3. Alap az iskolai zaklatáshoz

Az internet elterjedésével az iskolai zaklatás új formája jelent meg: a gyerekek netes felületen beszélik ki, szégyenítik meg társaikat, nem egyszer a kipécézett iskolás gyerekkori fotóit felhasználva. A kiskorban viccesnek tűnő, cuki képek ugyanis elképesztően cikivé válnak kamaszkorra.

4. Sérül a gyerek joga

A gyermek 18 éves koráig a szülő dönt minden kérdésben. Például, a gyerek beleegyezése nélkül posztolhat róla képeket. Ugyanakkor az is a szülő felelőssége, hogy védje gyermeke emberi méltóságát. Ez azonban ugyancsak sérül, amikor meztelen strandolós, pancsolós képeket vagy mókásnak vélt idétlen eseményeket örökít meg az anya vagy az apa, majd posztolja azokat.

Ha mindenáron meg szeretnénk osztani gyermekünkről készült fotókat, videókat, akkor érdemes privát csoportot létrehozni, ahol a legközelebbi barátok, családtagok láthatják, hogyan cseperedik fel a szemünk fénye.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás