promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3 érv, miért ne vidd a gyerekedet szépségversenyekre
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csillogó habos babos ruhaköltemények, csigákba göndörített haj, némi smink és indulhat a gyerekshow! Ártatlannak tűnik, ahogy a 2-3 éves apróságok édesen vonulnak fel-alá a zsűri előtt, miközben dagad a szülők melle a büszkeségtől. A hazai gyermekszépségversenyek ugyan szerencsére nem ütik meg az amerikaiak szintjét – remélhetőleg itthon nem itatják Red Bull-lal a kicsiket és nem tesznek be műfogakat a verseny idejére –, ennek ellenére legalább olyan károsak a kisgyerekek lelkére.

1. A szülő vágyik az elismerésre

Önmagában az is furcsa, miért érzi szükségét bármelyik szülő is, hogy a bölcsis, ovis korú gyermekét kicicomázza, versenyekre, fotózásokra járassa, ahelyett, hogy biztosítaná a nyugodt, kiegyensúlyozott kisgyermekkort. Nyilván mindenki büszke a szép gyerekére, de aki ilyen formában vár visszaigazolást a külvilágtól, az már nem a gyerek szépségéről szól, hanem a szülő önértékelési problémáiról, saját meg nem valósult álmairól. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a gyermekszépségversenyeket, akkor a szülő egyszerűen használja a gyermeke külső adottságait. A kicsi azt éli meg, hogy a teste nem az övé, mások rendelkeznek vele, mások hoznak róla döntéseket. Ezen a beidegződésen nehéz lesz felnőttkorban változtatnia. És ugyan ki akarná, hogy gyermekét kihasználják?

2. Csak a külső számít

Napjainkban nagy szerepet tulajdonítunk a külsőségeknek, ami minden, csak nem normális. Akinek nem sikerül megütni az “elvárt” szintet, az ássa el magát, de legalábbis érezze nagyon rosszul magát a bőrében. A kisgyerekek szépségversenyre járatása épp ezt a hamis ideológiát támogatja: a külső a teljesítmény mércéjévé válik. Már egészen pici korban elülteti a kedves versenyeztető anyuka a gyerekben, hogy akkor lehet “valaki”, ha elég szép, vagy legalábbis jól bánik a sminkecsettel, meg a hajsütő vassal. A későbbiekben ez komoly önértékelési problémákhoz vezethet.

3. Nem egészséges versenyhelyzet

Sokszor halljuk, milyen jó, ha a kisgyerek korán megtapasztalja a versenyhelyzeteket. Ez igaz bizonyos fokig és bizonyos helyzetben. Nem lehet ugyanis egy kalap alá venni a tanulmányi versenyeket, a versenysportokat és a szépségversenyeket. Még a túltolt iskolai versenyek is szorongást válthatnak ki a gyerekben, pedig ott megvan a lehetőség, hogy a gyerkőc fejlessze a tudását, a képességeit. A szépségversenyek esetében esély sincs erre, hiszen a külső egy adottság, ami természetes úton nem fejleszthető. Kamaszkorra jó eséllyel alakul ki testkép-, önértékelési-, esetleg étkezési zavar a szépségversenyekre járatott kisgyereknél.

A gyerekszépségverseny nem jó buli, hiába próbálják a versenyeztető szülők annak beállítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás